Gå til sidens hovedinnhold

Julenissen får fritt luftrom i Finnmark på julaften

Artikkelen er over 3 år gammel

Ingen flyselskap flyr i Finnmark på julaften.

Du kommer deg ikke frem i lufta på julaften sånn helt uten videre.

Julaften i år faller nemlig på en søndag. Og Widerøe, som betjener de såkalte FOT-rutene i Finnmark, har gjort en henvendelse til Finnmark fylkeskommune der de ber om å få slippe å betjene rutene i Finnmark på julaften i år.

Gir Widerøe fri

Finnmark fylkeskommune har så hørt med de lokale ordførerne om de har innspill til dette.

– Erfaringer viser at det er et fåtall som benytter seg av fly julaften. Porsanger kommune har derfor ingen innvendinger mot at Widerøe innvilges fritak, skriver ordfører Aina Borch i Porsanger.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Rådgiver Henrik Seppola Larsen ved sentraladministrasjonen i fylkeskommunen sier til iFinnmark at ikke så mange ordførere har svart. Men de som har gjort det, som ordføreren i Porsanger, er positive til å gi Widerøe fri på julaften. Derfor er det også innstillingen som er sendt fra fylkeskommunen.

Da julaften faller på en søndag i år, vil juletrafikken primært skje fredag den 22. og lørdag den 23. desember regner fylkeskommunen med.

Står på bakken

SAS har valgt å kansellere alle avganger mellom Sør- og Nord-Norge på julaften.

– De flyr kun ti enkeltavganger i hele Norge på julaften, opplyser Henrik Seppola Larsen.  

Også de andre flyselskapene som flyr i Finnmark, velger å holde seg på bakken julaften.

Talsperson Astrid Mannion-Gibson i Norwegian bekrefter overfor iFinnmark at Norwegian ikke flyr til og fra Finnmark på julaften.

Bookingssjef Hanne Drøge Jacobsen i Fly Viking sier til iFinnmark at de heller ikke har noen fly i lufta over Finnmark på julaften.

Rudolf er rød på nesen

For dem som tror på julenissen blir det dermed klart julenissen og hans reinsdyr blir alene om å bruke luftrommet over Finnmark den 24. desember.

Julenissen har reinsdyr som er trekkdyrene hans når han reiser rundt med sleden sin og deler ut julegaver. Ifølge Robert L. Mays eventyr fra 1939, heter julenissens reinsdyr nummer én Rudolf. De andre åtte heter Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Cupid, Comet, Donner og Blitzen.

Dette er FOT-ruter

For å sikre et flytilbud kjøper staten tjenester gjennom såkalte FOT-ruter. Ordningen skal sikre et tilbud der det er lite sannsynlig at flyselskapene vil drive på kommersielt grunnlag, og anbudene har en varighet på fire til fem år. Det settes krav til både flystørrelse, setekapasitet, trykkabin, antall avganger og tid for avganger.

 

Kommentarer til denne saken