Onsdag ble det satt varmerekord i Finnmark!

SOL, SOL, SOL: I Pasvik ble det i dag målt 33,3 varmegrader, mens gammel rekord fra 1972 viste 30,6 i 1972. I Alta ble det i dag målt 33 grader, en temperatur som knuste den gamle rekorden på 32,5, som også ble målt i 1972.

SOL, SOL, SOL: I Pasvik ble det i dag målt 33,3 varmegrader, mens gammel rekord fra 1972 viste 30,6 i 1972. I Alta ble det i dag målt 33 grader, en temperatur som knuste den gamle rekorden på 32,5, som også ble målt i 1972. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Onsdag var det rekordvarmt både øst og i vest i fylket

DEL

– I dag målte vi den aller høyeste temperaturen siden 1972 i Pasvik og Nyrud like utenfor Pasvik, og i Alta, kan vakthavende metereolog Rune Skoglund fortelle.

I Pasvik ble det i dag målt 33,3 varmegrader, mens gammel rekord fra 1972 viste 30,6 i 1972. I Alta ble det i dag målt 33 grader, en temperatur som knuste den gamle rekorden på 32,5, som også ble målt i 1972.

Pasvik varmest

Skoglund kan fortelle at det ikke er unaturlig at Pasvik er den første til å slå varmerekord når varmebølgen har plassert seg godt over hele fylket denne uka.

– Pasvik har ofte de høyeste temperaturene i fylket, og det er ikke uvanlig at målestasjonen der og i Nyrud skiller seg ut som de varmeste stedene. Dette skyldes at de ligger tett opp mot grensa, og derfor blir påvirket av varm luft østfra, forklarer Skoglund.

Han kan fortelle at det samme gjelder for blant annet stasjonene i Karasjok og Kautokeino.

– Disse ligger også nærmest grenseområdene, og vi får stadig høye temperaturmålinger derfra. Den høyeste temperaturen for hele Finnmark ble målt i Karasjok i 1920, og da var den på 34,3, forteller Skoglund.

Varmere enn Syden

De siste dagene har vært preget av bading og lek i sola for mange Finnmarkinger. De som har tatt seg turen til Syden har muligens kastet en og annen misunnelig tanke mot hjemfylket den siste uken. Her har temperaturene de siste dagene vært høyere enn det flere populære feriedestinasjoner kan skryte på seg.

Mens det i dag har vært 24 grader i Gran Canaria, for eksempel, har gradestokken bikket 30 grader flere steder i Finnmark.

Det er imidlertid ikke mye lenger Finnmarkingene får nyte sola og varmen. Om et par dager er det nemlig slutt, forteller Skoglund.

– Det ser veldig bra ut for Finnmark både i morgen og fredag, men i løpet av helgen kommer det nedbør og med det lavere temperaturer. Det blir likevel ikke så aller verst, på vidda holder temperaturen seg for eksempel på rundt 20 grader. På kysten synker temperaturen ned til mellom 13 og 15 grader i helgen, kan Skoglund fortelle.

LEK I FINVÆRET: Zackariya, Ahmad, Eirik, Osman, Reiyan og Ole Jakob koste seg i finværet i Tomaselv i dag. Flere steder i Finnmark har det vært rekordvarmt onsdag.

LEK I FINVÆRET: Zackariya, Ahmad, Eirik, Osman, Reiyan og Ole Jakob koste seg i finværet i Tomaselv i dag. Flere steder i Finnmark har det vært rekordvarmt onsdag. Foto:

Neste uke sier værvarselet at sola kommer tilbake igjen over store deler av fylket, men ikke den tar ikke lenger med seg temperaturer på opp mot 30-tallet slik det har vært de siste dagene. Temperaturen neste uke vil ligge på rundt 20 varmegrader.

Her er oversikten over temperaturene i en rekke byer i Finnmark onsdag:

Alta: 33,0

Kirkenes: 29,6

Hammerfest: 23,5

Båtsfjord: 30

Berlevåg: 18,6

Vardø: 16,9

Artikkeltags