Sommerværet har ankommet Vest-Finnmark – I Vardø er det tre grader

SOMMERVÆR: I Vest-Finnmark er det sommervær.

SOMMERVÆR: I Vest-Finnmark er det sommervær. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Alta, Kautokeino og Karasjok har de høyeste temperaturene. I øst ligger det på rundt fem grader.

DEL

– Det ligger skyer over store deler av Finnmark. Men akkurat den sørvestlige delen av fylket; Finnmarksvidda og Alta-området har fint vær. Lakselv har også fint vær, men der ligger skyene akkurat i kanten, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Jon Austerheim, til iFinnmark.

Vardø har det kaldeste været i Finnmark. Der ligger temperaturen på 3 grader. Innbyggerne i Karasjok og Alta kan kose seg med en komfortabel temperatur på 13 grader. Men Kautokeino har den desidert varmeste temperaturen i hele fylket, på hele 17 grader.

– Enten er det så godt som klart, eller så er det skyer. Finnmark er delt i to, sier Austerheim.

LES MER: Varmest i Karasjok

På 17. mai i 2010 hadde Karasjok den varmeste temperaturen, på hele 17 grader. Dagen etterpå målte den varmeste dagen i perioden mai til august i 2010.

Vind fra Barents

Han sier at det vil komme kald vind fra Barents over Øst-Finnmark, og at man må lenger inn i fylket for å finne varme temperaturer.

– Over den neste dagene vil Øst-Finnmark få vind inn fra Barentshavet. Det er en nokså stødig situasjon.

Austerheim forteller at det kan bli noe ustabilt vær i Vest-Finnmark på grunn av vinden som kommer inn fra Barentshavet. Men han sier at det vil holde seg nokså stabilt i de neste dagene.

– Det blir kjølig ved Vardø og Nordkapp. Men det er noe bedre jo lenger inn man kommer; inn mot Kirkenes og Pasvik blir det bedre. Det beste ligger fortsatt i sørvest i fylket ved vidda og i Alta. Kysten i vest får det også kanskje bedre, sier han.

OVERSKYET: I øst, og ved kyststrøk er det overskyet. Finnmark er delt i to, sier vakthavende meteorolog. Bildet er tatt i Golnes.

OVERSKYET: I øst, og ved kyststrøk er det overskyet. Finnmark er delt i to, sier vakthavende meteorolog. Bildet er tatt i Golnes. Foto:

Sommerværet

Vakthavende meteorolog Austerheim forteller at det er for tidlig å love sommervær i mai for de fleste i fylket.

– Jeg tror ikke at man kan love så mye. Det blir nok ikke mye sommervær ved kysten i hvert fall, men i Kautokeino blir det nok veldig fint.

Utover den neste uken sier han at det kan bli kaldere for de i Kautokeino og andre steder i Vest-Finnmark.

– Den kalde luften drar seg litt innover. Det er ganske skarpe overganger, så jeg er litt usikker med tanke på neste uke. Hvis denne grensen flyttes litt lenger nord så vil det bli litt varmere. Men det blir høvelig vær, og det blir tørt. Det gjelder hele fylket, avslutter han.


Artikkeltags