Det skal bli kaldere, og det har også sine positive sider: – Vi får nesten håpe at det ikke plutselig blir 20 plussgrader

Artikkelen er over 3 år gammel

Statsmeteorologen kan love lave temperaturer over hele Finnmark den neste uka.

DEL

Søndag kveld er det jevnt over rundt fem varmegrader i Finnmark ifølge yr.no.

Kaldest er det i Hasvik, hvor det klokken 20:00 ble målt 1,9 varmegrader på Sluksfjellet, mens målestasjonen ved Alta lufthavn viser hele 9,6 varmegrader. Det er 0,6 grader varmere enn ved Lakselv lufthavn, og dermed varmest i fylket ifølge Yr.

– Det høres nesten umulig ut, men temperaturen kommer til å synke utover uka, sier Rune Skoglund, vakthavende statsmeteorolog ved Vervarslinga i Tromsø.

Han forteller imidlertid at temperaturene stort sett kommer til å holde seg på den røde siden av null. 

Fra mandag vil vinden blåse fra vestlig og over til nordvestlig retning.

– Det vil være frisk bris, muligens oppe i liten kuling, og regn mot kvelden på kysten. Lenger inn vil det muligens komme sludd, sier statsmeteorolog Skoglund.

LES OGSÅ: Flere is- og steinras i Finnmark søndag: – Man kan si at det er vårløsning på et vis

Må bruke hodet

– Så det er greit å kjøre sommerdekk nå?

– Det kommer nok ikke mer snø, men enkelte lokale steder på vidda kan det så vidt krype ned under null grader om natten. Men temperaturen spretter fort opp igjen, så det er absolutt trygt å kjøre sommerdekk nå.

Han understreker at folk må bruke hodet om de skal ut grytidlig om morgenen, ettersom det kan være isdannelser i indre strøk.

– Ved kysten vil det være bare plussgrader. Og minusgradene i indre strøk kommer antakeligvis ikke før natt til onsdag til og med natt til lørdag, sier han.

Ennå ikke gått over til sommerdekk? Dette sier politiet om bøtelegging (+) 

Bestrider «manns minne»

Meteorologen opplyser at det slettes ikke er uvanlig med en så sein vår som i år. Og når iFinnmark spør om nettopp det, får vi til svar:

– En ting kan du være sikker på, «manns minne» bestrider jeg sterkt at går lenger tilbake enn 14 dager. Jeg har fått så mange telefoner fra folk som sier at de husker hvordan været var, men da kan jeg gå tilbake og si at de husker feil, sier han.

Det som derimot ikke er fullt så vanlig er, ifølge meteorologen, at det fremdeles er mye snø i fjellene.

– Vi hadde en kjølig periode som også hadde med seg snø i begynnelsen av mai. Det gjaldt hele Finnmark, Troms og nordlige deler og i høyden i Nordland.

Håper været holder seg

Og selv om det ikke gjør så mye for den gjengse innbygger at det fortsatt er mye snø, merker reineiere som har beite på vidda det veldig, ifølge meteorologen.

Reinbeitedistriktet fikk pålegg av Fylkesmannen om å flytte rein ut av Oldereidneset, men nytt snøfall gjør at flyttingen kanskje må utsettes til juni: – Situasjonen er temmelig alvorlig (+) 

– Så får vi nesten håpe at det ikke plutselig blir 20 plussgrader og mye regn, eller omvendt. Siden det er så mye snø i fjellet, blir det fort store elver, sier Skoglund.

Han forteller at det dog ikke er spesielt stor fare for bråtining, dersom prognosene Meteorologisk institutt har holder seg.

– Det blir ikke noen voldsomme sommerlige temperature, sier meteorologen.

Ustabile værtyper

Skoglund forteller at det mot slutten av helga kan komme tosifrede temperaturer enkelte steder.

– Men det er så langt fram, og med så ustabile værtyper med svake lavtrykk som gjerne kommer, spriker prognosene litt. Ting kan fort endre seg mot neste helg, sier han.

Uka som kommer er Meteorologisk institutt derimot ganske sikre på.

– Du slipper å våkne til 30 plussgrader. I så fall hadde jeg vært nødt til å la være å prate i telefon i et par dager, sier statsmeteorolog Skoglund.

Artikkeltags