– Den lå bak buskene, så jeg trodde først det var en veldig stor sau. Da den kom ut på veien så jeg jo godt at det faktisk var en bjørn, forteller May Kristin Pedersen til iFinnmark.

Onsdag formiddag var tromsøkvinnen på tur med bil fra Vadsø til Tromsø etter å ha besøkt en venninne. Det var rundt klokka 12 på dagen, mellom Karasjok og Kautokeino, at det store dyret dukket opp i veibanen.

– Jeg kjørte vel i rundt 90 km/t, og måtte bremse godt opp. Bjørnen tok seg god tid til å passere veien, sier Pedersen og forteller at hun ble veldig gira over synet.

Ikke flere bjørner i år

– Faren min er yrkessjåfør og har kjørt mye i Finnmark. Han har aldri sett bjørn i det fri før, og det har heller ikke jeg. Så jeg tok fram mobilen for å knipse bilder, men kameraet var i «selfie-modus» og bjørnen kom seg over veien, ler 29-åringen.

Bak seg hadde hun to andre biler, og hun forteller at de fortsatt ble stående etter at hun kjørte.

Det er flere som har observert bjørnen i Finnmark i år, men rovviltansvarlig i Finnmark, Magne Asheim i Statens naturoppsyn (SNO), sier at bestanden ikke er større.

– Nei, det er ikke flere bjørner i år enn i fjor. Bjørnebestanden kan ikke vokse så fort, så jeg vil si at det er omtrent like mange bjørner i fylket i år som i fjor, sier Asheim til iFinnmark.

Kald forsommer

Det som derimot er annerledes i år, er været.

– Været har en betydning for næringssituasjonen for bjørnene. I år har forsommeren vært kaldere enn i fjor. Juni har vært kaldere, og den grønne marka kom senere i år. Når bjørnen da skal ut for å spise, må de vandre mer og derfor blir de observert oftere.

Spesielt hannbjørnen kan vandre langt, og Asheim forteller at det ikke er unormalt for en bjørn å gå fra Sør-Varanger til Karasjok i løpet av en sommer. Det er jakten på mat eller binner som er drivkraften.

– Bjørnen går lengre i jakten på mat og de krysser veiene oftere for å nå nytt beite, sier han og forteller videre:

– Snart er det blåbærsesong, og da kommer vi ikke til å se like mye til bjørnen.

Registrerer DNA

Spesielt i Pasvik i Sør-Varanger har det kommet inn flere meldinger om bjørneobservasjoner.

– Vi har fått inn flere meldinger, og en god del DNA-prøver fra Sør-Varanger, sier Asheim som oppfordrer alle som observerer bjørn om å melde inn til SNO.

– For å kartlegge bestanden er vi avhengige av DNA-prøver. Alle observasjoner er interessante. Også er det spesielt viktig å melde fra hvis man ser bjørn som er veldig nærgående eller nysgjerrige, eller tett til bebyggelse. Vi vil ikke at de skal bli for vante til mennesker, for da slutter de å bli redde, og det kan gi farlige situasjoner, sier Asheim.

SNO tar også i mot avføring fra bjørn. Dette er en del av deres registrering av bestanden. Finner du bjørneskit og sender til SNO er du med i trekningen av gavekort på sportsbutikker. Prøvene fra hele landet, og deler av Sverige, blir analysert på laboratoriet i Pasvik.