Tilbake på Utøya

GOD STEMNING: Det var i går god stemning i teltleiren til Finnmark AUF på Utøya. Fra venstre Guro Vollan Nilsen, Frida Holm-Glad og Håkon Haldorsen.

GOD STEMNING: Det var i går god stemning i teltleiren til Finnmark AUF på Utøya. Fra venstre Guro Vollan Nilsen, Frida Holm-Glad og Håkon Haldorsen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

14 ungdommer fra AUF i Finnmark er på Utøya. De har reist fra Hammerfest, Porsanger, Alta, Nordkapp og Karasjok, for å ta Utøya tilbake.

DEL

AUF har sagt at de skulle ta øya tilbake, etter at terroristen Anders Behring Breivik gjennomførte terrorangrepet på Utøya den 22. juli 2011. Daværende AUF-leder Eskil Pedersen sa det til pressen, og etter det ble det et slags standpunkt. Det ble innforstått for AUF-erne at de skulle ta tilbake Utøya. Og i dag gjør de det!

69 mistet livet

Terroristens massakre på sommerleiren til ungdomspolitikerne kostet 69 mennesker livet – hvorav 33 var under 18 år. Handlingene på AUFs sommerleir på Utøya i Tyrifjorden skadet i tillegg flere hundre mennesker. Breivik ble i august 2012 dømt i Oslo tingrett til forvaring i 21 år for massemord, å ha forårsaket en dødelig bombeeksplosjon i regjeringskvartalet i Oslo, og terrorisme.

«Ikke la mørket vinne»

Over 1.000 personer er påmeldt til årets AUF-leir, den første på Utøya siden terrorangrepet.

– Jeg er veldig stolt av at det er så mange påmeldte til årets sommerleir. Trolig er det vårt høyeste antall hittil, sier AUF-leder Mani Hussaini.

– Denne leiren kommer det til å bli skrevet om i historiebøkene, sier han til NTB.

– Dette vil alltid være et sted som er preget av terrorangrepet i 2011, men å ta stedet i bruk handler om ikke å la mørket vinne. Vi har bygd Utøya opp igjen bit for bit, og derfor er det et stort steg å ha sommerleir på Utøya igjen.

Samtidig er han opptatt av at årets deltakere ikke skal være redde for å kose seg.

– Min oppfordring er kos dere, ha det gøy og gled dere. På Utøya er det lov til både å le og gråte, sier Husseini til NTB.

– Selv om denne leieren blir noe spesielt, håper vi deltakerne vil få kjenne på og oppleve den gode Utøya-følelsen, å få nye venner, spille fotball, diskutere politikk og gå langs kjærlighetsstien.

– Vi gleder oss!

Og nettopp fotball var temaet i finnmarksleiren i går kveld.

– I finnmarksleiren spiller vi musikk og snakker om fotballturneringa vi skal delta på i morgen sammen med Nordland på fotballaget «Finland». Vi gleder oss til bading og åpning av leir i morgen, sa leder i Finnmark AUF, Katrine Næss Holmgren, til iFinnmark i går kveld.

– Det er veldig god stemning. Akkurat nå venter vi på mat i nattkafeen, og i dag har blant andre Jens Stoltenberg besøkt øya, fortalte hun videre.

Enormt presseoppbud

I går ble også Utøya vist frem til et stort pressekorps, både fra Norge og utlandet. Det var pressefolk til stede fra mer enn 15 forskjellige land.

ABC nyheter skriver at siden angrepet er mye blitt forandret på øya: Både hovedhuset, stabburet, den gamle skolestua og låven, som har fått navnet «Arbeidsmiljølåven», har blitt frisket opp både utvendig og innvendig. På toppen av øya er det bygget et helt nytt hovedhus der det er høyt under taket i de store salene.

Hegner om minnene

Det gamle kafébygget, der 13 mennesker ble drept, ble først foreslått revet, men etter kraftige protester ble det vedtatt å bevare de viktigste rommene i bygget og slik hegne om minnene om terroren.

Veggene til «Hegnhuset», som bygget nå heter, skal bestå av flere hundre søyler til minne om alle som overlevde terrorangrepet, mens taket skal bæres av 69 søyler, én for hver av ofrene.

I tillegg er det satt opp en minnelund, der en rund stålring svever mellom furutrærne med navnene til de som ble drept i terrorangrepet inngravert. Rundt minnestedet er det plantet spesielle blomster og planter som tiltrekker seg sommerfugler, skriver ABC nyheter.

Artikkeltags