Dette skoletallet er en veldig god nyhet for Finnmark: Nå er vi helt på topp

OPPOVER: Finnmark har en svært markant økning i andelen elever som fullfører videregående i løpet av fem år. Arkivbilde fra UB-linja i Kirkenes.

OPPOVER: Finnmark har en svært markant økning i andelen elever som fullfører videregående i løpet av fem år. Arkivbilde fra UB-linja i Kirkenes. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Finnmark har landets sterkeste økning i antall elever som fullfører videregående.

DEL

Finnmark er fremdeles fylket med den minste andelen elever som fullfører med studie- og yrkeskompetanse, men gapet til de andre fylkene minker.

Det skriver SSB.

Andelen elever på landsbasis som har fullført videregående med oppnådd studie- eller yrkeskompetanse innen fem år, har økt til 73 prosent i løpet av de siste årene.

I Finnmark er andelen mindre, men økningen mer markant.

LES OGSÅ: «Skoletaperfylket» har suksess med fraværsregel

Av 2006-kullet i hadde knapt 50 prosent av elevene i Finnmark fullført med studie- eller yrkeskompetanse fem år senere. Dette er rundt 20 prosentpoeng lavere enn i landet samlet sett.

For 2011-kullet i Finnmark hadde andelen gått opp til over 64 prosent; under 10 prosentpoeng lavere enn for hele landet ifølge SSB.

LES OGSÅ: «Tidligere død, dårligere helse, arbeidsledighet og lavere livsinntekt er de alvorlige følgene»

Fremgangen i landets største fylke er større på studieforberedende enn yrkesfaglige utdanningsprogram. På studieforberedende skiller ikke Finnmark seg lengre klart fra de øvrige fylkene.

I hele Norge startet nesten 65.000 elever sin videregående opplæring høsten 2011. De inngår i statistikken over gjennomføring i videregående opplæring for 2016, skriver SSB.

LES OGSÅ: Videregående skoler i Finnmark er verst i klassen

73 prosent av disse elevene oppnådde studie- eller yrkeskompetanse i løpet av fem år.

Økningen i gjennomføringen i Finnmark er særlig stor – over 9 prosentpoeng – for 2011-kullet sammenlignet med 2010-kullet.

– Det er veldig gledelig og en lettelse å se at vi gjør den kraftigste forbedringen i landet. Det har vært både nasjonale program for dette, men vi har fått for lite positivt lys på den innsatsen som er gjort fra politikerne og Finnmark fylkeskommune. Vi er på rette kursen, så må vi bare fortsette det møysommelige arbeidet på flere felter, sier hovedutvalgsleder Johnny Ingebrigtsen (SV).

Han melder om nok en rekord innenfor lærlingevirksomhet.

– Vi har ligget lavest på lærlingkontrakter, der har vi i fjor og i år hatt den beste økningen. Vi har over 800 lærlingkontrakter i år, det kommer som et resultat av møysommelig arbeid. Det har en nødvending bismak, det koster kanskje 4 millioner ekstra, men det er en gledelig ekstrakostnad. Den ene rekorden går hånd i hanske med den andre rekorden. Det har svingt litt tidligere, men vi slår oss ikke til ro, men tar det som en gledelig inspirasjon for å få elevene gjennom utdanningen, sier Ingebrigtsen.

Artikkeltags