Stortingsvalget «slo» sametingsvalget med noen timer

Illustrasjon.

Illustrasjon. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Onsdag var begge valgene endelige.

DEL

Onsdag klokken 09:00 var stortingsvalget 100 prosent opptelt. Senere samme dag er sametingsvalget helt klart. Da skal det siste valgstyremøtet avholdes.

Dermed «vant» stortingsvalget over sametingsvalget med noen timer.

Mange har hatt et inntrykk av at det tar lang tid å få ferdiggjort sametingsvalget, og det gjør det jo.

Tar tid

– Det tar tid å samle inn stemmesedlene, spesielt fra kommuner med under 30 stemmer. De må fysisk sendes til et annet sted for opptelling og for å sikre hemmelig valg. Men stortingsvalget var heller ikke klart før onsdag morgen, sier sametingsdirektør Rune Fjellheim til iFinnmark.

LES OGSÅ: Her er de som kommer på Sametinget fra Porsanger, Karasjok og Kautokeino

LES OGSÅ: Bare «ferskinger» til Sametinget fra Østre valgkrets

LES OGSÅ: Toril med mest flaks i Nordre valgkrets

Direktør Rune Sverre Fjellheim, Sametinget. Foto: Oddgeir Isaksen

Direktør Rune Sverre Fjellheim, Sametinget. Foto: Oddgeir Isaksen Foto:

– Jeg vil hevde at det meste når det gjelder sametingsvalget, var klart i 23-23:30-tiden valgkvelden (mandag 11. september, journ.anm.). Siden har det ikke blitt noen endringer i representantene, sier Fjellheim.

Manglet 11 stemmer

Ifølge direktøren var det i én valgkrets at det var relativt tett mellom to representanter.

– Det var i Gáisi valgkrets, i Troms. Aps Synnøve Søndergaard ble valgt inn med 11 stemmers margin til Frps Aud Marthinsen, sier Rune Fjellheim.

– I andre kretser skilte det 50-60 stemmer, og i et sametingsvalg som er så lite, er det relativt mye, sier Rune Fjellheim.

Elektronisk valg

Elektronisk valg kan være en løsning for å få sametingsvalget tidligere klart.

– Sametinget har spilt inn at dersom det skal settes i gang en forsøksordning med elektronisk valg, så er sametingsvalget et egnet valg for det, sier Rune Fjellheim.

Før valget var det flere personer som hevdet at de ikke lengre var i samemantallet.

– Det var snakk om et 20-talls personer. I de tilfellene der det kunne dokumenteres at man tidligere har vært i samemanntallet, og da ble det ordnet på timen, sier Rune Fjellheim.

– Vi skal sammen med valgdirektoratet og skatteetaten, som har ansvaret for folkeregisteret, evaluere hva som er grunnen til at personer ikke lenger var i samemanntallet, sier Rune Fjellheim som til slutt vil skryte av oppslutningen i sametingsvalget:

– På landsbasis var det en oppslutning på 70,3 prosent, og oppslutningen i de nordligste valgkretsene er høyere enn til stortingsvalget. Østre valgkrets hadde høyest oppslutning med 78 prosent valgdeltakelse.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken