Oppfordring fra politiet: – Ikke kjør utenfor løypene og ikke la hunden løpe løs ved siden av scooteren

– HOLD DEG I LØYPA: Politiet ber scooterførere om å holde seg innenfor de oppgitte scooterløypene for å respektere reindrifta.

– HOLD DEG I LØYPA: Politiet ber scooterførere om å holde seg innenfor de oppgitte scooterløypene for å respektere reindrifta. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Reinpolitiet ber scooterførere og hundeeiere om å respektere reindrifta.

DEL

Reinsdyrene har svømt over til Kvaløya og våren er i anmarsj mellom snø- og regnbygene. Det betyr også siste innspurt av scootersesongen for motorglade finnmarkinger.

I forbindelse med dette kommer reinpolitisjef, Inger Anita Øvregård, med en oppfordring til både scooterkjørere og hundeeiere:

– Vi oppfordrer folk til å forholde seg til de reglene som gjelder; det er båndtvang på hunder nå og det er ikke lov å kjøre utenfor angitte scooterløyper, sier Øvregård.

«Reindrifta er inne i en sårbar tid, spesielt når dyra har tæret på sine fettreserver gjennom vinteren, samt at kalvingen straks står for dør. Det er ikke gunstig at reinsdyrene blir forstyrret, skremt eller jaget unødvendig. Forstyrrelser som stresser dyrene kan i verste fall få alvorlige konsekvenser, ved at simla kaster kalven eller at allerede svake dyr dør av utmattelse», skriver hun på politiets Facebook-side.

Videre:

«Reinpolitiet har mottatt bekymring fra Reinbeitedistriktet på Kvaløya, der de registrer at det kjøres scooter utenfor løypenettet. De ber om at folk holder seg til de etablerte løypene. Reinpolitiet har også registrert på sosiale medier at flere fra andre reindriftsområder kommer med tilsvarende oppfordringer»,

– Reindriftsutøverne har ikke problemer med at folk kjører i løypa, men vi ber scooterførere være aktpågivende og holde seg innenfor løypa og ikke la hunden sin løpe løs ved siden av scooteren mens de kjører. Vi vil ikke at det skal komme en situasjon som stresser eller jager dyrene, utdyper Øvregård overfor iFinnmark.

Fra 1. april ble det generell båndtvang for hunder i hele landet. Forbudet mot å la hunder løpe fritt, gjelder fram til 20. august, opplyser Mattilsynet. Båndtvangen gjelder ikke for enkelte typer jakt- og tjenestehunder i aktiv tjeneste eller under trening.

Mattilsynet minner om at flere kommuner har egne områder hvor det er lov å la hunder løpe løs hele året uavhengig av perioden med båndtvang. Enkelte fylker og kommuner har også egne regler om båndtvang i bestemte områder utover det generelle forbudet.

Artikkeltags