Gå til sidens hovedinnhold

Slapp ut 3.700 kilo kongekrabber etter funn

Fiskeridirektoratet har konfiskert 28 kongekrabbeteiner

Artikkelen er over 6 år gammel

Fiskeridirektoratet har vært på teinejakt.

Det har vært klart i ett år at kongekrabbefisket kom til å stenge fra mandag 24. august til fredag 4. september i den kvoteregulerte sonen. Årsaken til at kvoteåret 2014–2015 avsluttes 23. august, er fordi at Havforskningsinstituttet skal gjennomføre forskningstokt i denne perioden. Toktet gir blant annet grunnlag for framtidige kvoteanbefalinger. I den stengte perioden er Fiskeridirektoratet ute og kontrollerer at det ikke er satt ut kongekrabbeteiner.

De første dagene har direktoratets folk avdekket mange teiner. I Porsangerfjorden ble det sluppet ut cirka 1.200 kg kongekrabber fra 16 teiner, mens det i Varanger ble sluppet ut cirka 2.500 kg kongekrabber fra 12 teiner. Det er ikke overraskende at man kommer over ulovlige teiner, forteller seksjonsleder for ressurskontroll Ton-Ola Rudi i Fiskeridirektoratet.

– Vi har vært rundt å sett etter ulovlige teiner, og vi beslaglegger de ulovlige teinene. Så prøver vi å finne ut hvem som er eiere, og de vil bli politianmeldt, sier Rudi, som foreløpig ikke har avdekket noen teiner med døde kongekrabber.

– Vi beslagla i fjor teiner med råtne krabber, og da er det dyrevernsloven som gjelder. Det er ikke heldig om teinene blir stående, og det er lenge til neste sesong begynner opp igjen, fortsetter seksjonslederen, som legger til at de har konfiskert teiner både i havner og ute på feltet.

Store verdier

En stor hannkrabbe kan fiskerne få opp til 150 kr per kg for om kvaliteten er tipp topp. Regiondirektør, Hermod Larsen, opplyser at man ikke får solgt kongekrabben i dag, men at sesongen fram til 23. august har vært veldig bra.

– Det ble tatt i fjorårets sesong 1.300 tonn med hannkrabber. Så det var en overregulering på 200 tonn. Så fra 4. september er det en ny sesong. Da blir det nye kvoter, som vil gjelde i fem måneder, forteller regiondirektøren i Finnmark.

Kommentarer til denne saken