– Hvis vi ikke har gjort nok, så værsågod: La Trine Skei Grande overta

KAN IKKE STREKKE SEG LENGER: Fylkesleder Odd Eilert Persen i Finnmark Frp mener partiet har strukket seg langt nok for å møte miljøkrav. (Arkivfoto: Oddgeir Isaksen)

KAN IKKE STREKKE SEG LENGER: Fylkesleder Odd Eilert Persen i Finnmark Frp mener partiet har strukket seg langt nok for å møte miljøkrav. (Arkivfoto: Oddgeir Isaksen)

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere av Frps fylkesledere vil heller gå ut av regjering heller enn å gå med på flere miljøkrav fra Venstre.

DEL

Les iFinnmark+ ut året for kun 100,-:

Bestill her med Finnmark Dagblad som eAvis

Bestill her med Finnmarken som eAvis

I forrige uke la regjeringen fram sitt forslag til et grønt skatteskifte i statsbudsjettet for 2017. Regjeringen foreslår å øke avgiftene på utslipp av klimagasser og på bruk av drivstoff med til sammen 1,6 milliarder kroner. For å veie opp for disse avgiftsøkningene, gis det samtidig lettelser og kompensasjoner på i alt 900 millioner kroner gjennom redusert årsavgift, reduserte bompenger, økt reisefradrag og økte avskrivingssatser.

Overfor Dagbladet forteller Venstres partileder, Trine Skei Grande, hva Venstre vil legge vekt på i samtalene med Høyre, Fremskrittspartiet og KrF.

– Flat C02-avgift og reduksjon av pendlerfradraget er to av tingene vi kommer til å ha med oss inn i forhandlingene, men det er et helt miksebord av tiltak som kan brukes. Jeg kommer ikke til å gjøre som regjeringen og låse meg til noen få virkemidler, sier Grande.

Dagbladet tok en ringerunde fredag, denne gangen til 16 av Frps fylkesledere. Ni av disse, deriblant finnmarkingen Odd Eilert Persen, mener Frp bør gå ut av regjeringen, eller la Venstre felle regjeringen, heller enn å gå med på flere miljøkrav fra Venstre.

– Smertegrensen er nådd for lenge siden. Vi har strukket oss langt nok. Hvis ikke det er godt nok, så værsågod: La Trine Skei Grande og gjengen overta. Det grønne skiftet kan få komme med Venstre og Arbeiderpartiet, sier Frps fylkesleder Odd Eilert Persen.

Ifølge avisen, åpner 13 av 18 av Venstres fylkesledere for å felle regjeringen hvis regjeringen ikke gjør det dyrere å forurense.

Kravlista fra Venstre

  • Venstre mener økt pendlerfradrag vil belønne miljøskadelig atferd og vil ha dette på bordet under forhandlingene. I tillegg er partiet svært kritisk til regjeringens forslag om å innføre tilskuddsordning for å kutte i bompenger utenfor de store byene.
  • Venstre vil også utvide avtalen for å belønne lav- og nullutslippsbiler. Omsetningspåbudet for biodrivstoff bør dessuten øke mer. Mens regjeringen ønsker en økning fra 5,5 til 8,5 prosent fram mot 2020, ønsker Venstre at nivået bør ligge nærmere 15 prosent i løpet av denne perioden.
  • Venstre vil på den andre siden gi lettelser på ordinær inntektsskatt for å kompensere for økte miljøavgifter. For å belønne miljøvennlig atferd vil partiet også ha økte avskrivningssatser slik at det blir mer lønnsomt for næringslivet å bytte ut bilparken. (NTB)

Artikkeltags