Finnmark Venstre-leder tydelig på at KrF må med: – Sier de nei, gjør vi også det

Leif Wasskog, Alta Venstre. Foto: Privat

Leif Wasskog, Alta Venstre. Foto: Privat

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Regjeringspartiene Høyre og Frp skal onsdag i møte med støttepartiene i forrige stortingsperiode, Venstre og Kristelig Folkeparti.

– KrF har sagt at man ikke ønsker å være med videre. Da er det en stor spenning i om man ønsker å tre ut av samarbeidssamtalene. Vi har tydelig sagt at KrF må med, sier leder i Finnmark Venstre, Leif Wasskog til NRK Finnmark i forkant av møtet.

Wasskog har tidligere uttalt at han vil vurdere å melde seg ut av Venstre, dersom de går i regjering med Frp.

Åpent hvor Grande står om Hareide går

På nasjonalt plan har KrF-leder Knut Aril Hareide varslet at onsdagens samtaler med regjeringspartiene for hans del kan bli de siste i denne omgang, skriver NTB.

– Det kan det bli, men vi skal ikke konkludere før møtet. Vi har sagt at hvis vi ikke lykkes med regjeringssamtaler, så går vi i opposisjon og forhandler fra sak til sak, sa Hareide da han gjestet NRKs Politisk kvarter.

Om Venstre-leder Trine Skei Grande vil følge alliansepartneren ut døra dersom KrF trekker seg fra samtalene, er uklart. Flere i Venstre vektlegger at det er viktig å holde sammen med KrF, men hun står langt friere enn Hareide når det gjelder forholdet til Frp, skriver NTB.

Grande har imidlertid ikke gitt opp håpet om en borgerlig regjering uten Frp og viser til signaler fra statsminister Erna Solberg (H).

– Signalet fra Erna er at hun er villig til å begynne med blanke ark for å få til en regjering med et politisk fundament. Det politiske fundamentet bestemmer hvem som skal sitte i regjeringen. Det er sakene som bestemmer hvem som skal sitte i regjeringen, sa Grande til NRK mandag.

Åpner ikke for rød regjering

Det var de borgerlige partiene som vant valget, til tross for at de rød/grønne totalt hadde flere stemmer. Likevel er det ikke sannsynlig med en rød regjering dersom samarbeidet mellom Venstre, KrF og Høyre og Frp blir lagt død.

– Om de borgerlige partiene ikke finner sammen er det ikke naturlig at Arbeiderpartiet skal påta seg ansvaret. Nå har velgerne sagt sitt, og det er et borgerlig flertall, sier kommende stortingsrepresentant Runar Sjåstad (Ap) til NRK.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken