Lakseåret 2017 ble et av de beste noensinne

LAKSEFISKE: Det har aldri før har det blitt tatt så mye storlaks som i fjor.Jan Olli fisker her laks i Stabburselva.

LAKSEFISKE: Det har aldri før har det blitt tatt så mye storlaks som i fjor.Jan Olli fisker her laks i Stabburselva. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Til tross for en sein vår ble det fanget svært mye laks, og det ble satt flere rekorder i lakseelvene i Finnmark. Det melder FeFo i en pressemelding.

DEL

Og aldri før har det blitt tatt så mye storlaks som i fjor. De endelige tallene er meldt inn, og viser at flere lakseelver har hatt sin beste sesong noensinne.

- Det har vært varierende, men det vi vil huske fra denne sesongen, er at vi fikk en kald start med en veldig sein vår og mye snø. Og på tross av en sein start på sesongen var det også i år noen elver som satte rekord, sier utmarksforvalter Steinar Normann Christensen i en pressemelding.

Nye rekorder

  • I Vestre Jakobselv, Komagelva, Skallelv, Veidneselva og Bergebyelva ble det satt nye rekorder i antall kilo.
  • Vestre Jakobselv, Komagelva og Bergebyelva fikk dessuten alle rekorder i antall fanget laks.
  • 2017 ble det beste storlaksåret noensinne, med 2.053 storlaks (laks over 7 kilo) fanget.
  • Til sammen er det fanget 68,6 tonn laks fordelt på 20.071 individer i FeFo-elvene i 2017.

Tar vi med Altaelva og Neidenelva, som ikke er FeFo-vassdrag, er det så langt meldt inn 90,5 tonn fordelt på 24.038 individer. Tall fra Tanavassdraget, norsk side, er ventet senere i vinter.

- Vi ligger litt under på antall, men dette er det nest beste året i antall laks. Og på grunn av økningen vi har i storlaksfangsten, har vi et pent resultat i vekt også, sier Christensen om FeFo-elvene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORVENTER ØKNING: - Jeg forventer faktisk en økning også til neste år, sier Steinar Normann Christensen

FORVENTER ØKNING: - Jeg forventer faktisk en økning også til neste år, sier Steinar Normann Christensen Foto:

Fra de store til de små

FeFo har forpaktet bort ansvaret for lakseelvene til foreninger, og disse har gjort en stor og viktig innsats for elvene. Et resultat av arbeidet er blant annet at det blir satt nye rekorder i elver, og at vi har fått mange gode lakseelver i Finnmark.

For å legge til rette for dette arbeidet, krever FeFo inn en årlig forpaktningsavgift, hvor regelen er at elvene som har størst inntjening, betaler mest. Deler av denne avgiften blir avsatt til en støtteordning som forpakterne kan søke på.

Her prioriteres vassdrag med liten inntjening foran de store. FeFo gir støtte til bestandskartlegging, vakthold, fysiske tiltak som laksetrapper med mer, slik at forpakterne får mulighet til å utvikle vassdraget. Dermed får Finnmark enda flere gode lakseelver på sikt.

Siden 2007 har FeFo delt ut 3.149.600 kroner til ulike formål knyttet til lakseelvene.

Venter ny økning

Fem av FeFo-elvene i Finnmark hadde rekordsesong til tross for en sen vår og mye snø i fjellet. Christensen tror fangstene ville vært enda større dersom det hadde vært en normal vår.

Han tror også at en del av elvene er i ferd med å nå en topp.

- Vi vil få en utflating etter hvert, men jeg tror ikke vi har kommet dit riktig ennå. Jeg forventer faktisk en økning også til neste år. Det er heller ikke urimelig med tanke på at det ikke var en spesielt god fiskesesong i år, med sein sommer og mye vann i enkelte elver, avslutter Christensen.

Artikkeltags