Gå til sidens hovedinnhold

Redaktør måtte stenge av kommentarfelt: – Reinspikka rasisme!

Artikkelen er over 3 år gammel

Redaktør for iFinnmark, Arne Reginiussen, så seg nødt til å stenge kommentarfelt på Facebook til saken om flyktninger som klaget på manglende norskopplæring.

«Vi har sett oss nødt til å slette et innlegg her på vår Facebook-side om ti flyktninger som klaget på manglende norskopplæring. Selv om vi slettet kommentarer fortløpende, kom det stadig til innlegg som dessverre bar preg av reinspikka rasisme. Slikt kan vi ikke stå inne for, og vi vil ikke ha det på våre plattformer. Derfor er hele posten nå borte. Vi vil oppfordre alle til å tenke seg om hva man skriver om andre mennesker og ikke senke seg ned på et slikt lavmål» skrev redaktøren på iFinnmarks Facebook-side.

Dagen derpå utdyper han:

– Vi forsøkte å slette unna, men vi det kom inn raskere enn vi klarte å ta unna. Det var sjikanøse og generaliserende kommentarer om disse personene som hadde vært så frekke at de klagde på at de ikke hadde fått lovpålagt norskopplæring. Folk skriver under fullt navn at de kommer hit som snyltere for å snylte på oss nordmenn. Folk som ber dem reise hjem. Det er synd at debatter om innvandring ofte havner på et slikt nivå. For det er klart at også innvandring må kunne diskuteres, men det må være saklig og det å ty til rasisme og generalisering av folkeslag som late og snyltere er ikke noe vi ønsker å se på våre plattformer.

Les også

– Hvorfor har dere tatt imot oss?

 

– Har du inntrykk av at slike holdninger er utbredt i Finnmark?

– Slike holdninger er vel neppe så mye mer utbredt i Finnmark enn andre steder, men man ser jo at det blir mer og mer grums som kommer til overflaten jevnt over i sosiale medier. Jeg lar meg stadig overraske over hva folk får seg til å skrive under fullt navn. Det er bekymringsverdig med alle disse nettrollene som stadig hopper opp både i saker som omhandler innvandring og andre typer saker. Det ødelegger for det som kunne vært gode og saklige debatter om forhold i vårt samfunn som er viktig å debattere, sier Reginiussen.

Hardere debattklima

Ansvarlig redaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, opplever også at det er en del folk som skriver stygge meldinger på Facebook.

Nå er det slik at vi ikke vet hvordan det var før fordi det ikke fantes en plass for folk å kommentere saker og innholdet. Så om det er blitt verre eller ikke vet jeg ikke. Vi merker at det er blitt et hardere debattklima. Selv under fult navn skriver veldig mange rare og stygge kommentarer, sier Markussen som for øvrig er fra Repvåg i Nordkapp kommune.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

LES OGSÅ: Finnmarking blir Dagbladets sjefredaktør

Dagbladet stengte debatten på deres nettside fordi det var mange gjengangere og fordi så få deltok. Ikke på grunn av nettroll.

Mange tror kanskje vi stengte kommentarfeltet på våre nettsider akkurat på grunn av stygge kommentarer, men det stemmer altså ikke. Vi så oss nødt til å flytte kommentarfeltet til der debatten virkelig foregår, altså på Facebook. Det gir oss utfordringer, forteller Markussen og legger til at redaktøren får et større ansvar.

Vi legger ut utrolig mye stoff på Facebook der vi har et åpent kommentarfelt. Det gjør at vi må følge nøye med hva som blir skrevet der, og ikke la alle slippe fritt til. Dette gjør vi med å moderere kommentarfeltet og det er en redaktørs plikt å følge med på hva som skjer i kommentarfeltet, forklarer Markussen.

Blir ikke det å ta ifra leserne ytringsfrihet?

Ytringsfrihet betyr ikke at man kan si hva man vil hele tiden. De som tror det, har misforstått hva ytringsfrihet er, sier Markussen.

Mye respons

Responsen etter at Reginiussen skrev innlegget på iFinnmarks Facebook-side har vært mange, og de har vært stort sett positive. Innlegget har fått nesten 900 likes og nærmere 70 kommentarer.

En som har kommentert skriver: «Hurra for iFinnmark for et fabelaktig standpunkt og innlegg her på Facebook! Måtte flere følge i deres fotspor og måtte dere aldri slutte å si ifra!».

En annen kommenterer: «Veldig bra at dere tar et slikt tydelig standpunkt!». Andre er negative til slettingen av innlegget:«Og slik blir ytringsfriheten kneblet men heldigvis ikke i alle medier».

(artikkelen fortsetter under)

– Hva synes du om responsen på at du stengte feltet?

– Vi så jo hele veien at folk tok til motmæle, og det er bra. Men det ødelegger for en saklig debatt når noen bare er opptatt av å dra andre ned, provosere og rett og slett være ekkel. Det synes vi ikke noe om. Når folk ga oss en god respons på det, så viser jo det at det ikke bare er troll på Facebook, men også reflekterte og fornuftige folk. Det er godt å se, sier iFinnmarks ansvarlige redaktør.

Men det er ikke bare skryt til Reginiussen:

– Du får kritikk for at du lar negative kommentarer mot reindrifta og reindriftsutøvere bli stående. Tar du kritikken for dette?

– Vi har også slettet masse kommentarer som går på rasisme mot samer og reindriftsutøvere. Enkelte har kommet med forferdelig stygge innlegg hvor samer kalles «finnlugg» og det som verre er, og slikt fjerner vi umiddelbart. Det er dessverre slik at også disse debattene ofte blir preget av mye grums, sier Reginiussen.

Men redaktøren legger til slutt til:

– Noe saklig kritikk og debatt må også reindrifta tåle, og det er ikke nødvendigvis rasisme.

 

Kommentarer til denne saken