Kvenfolkets dag for andre gang

ANDRE GANG: Leder Grete Alise Nilima Monsen og Alta kvenforening arrangerte mandag kvendagen for andre gang. Foto: Oddgeir Isaksen

ANDRE GANG: Leder Grete Alise Nilima Monsen og Alta kvenforening arrangerte mandag kvendagen for andre gang. Foto: Oddgeir Isaksen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I går arrangerte Grete Alkise Nilima Monsen for andre gang Kvenfolkets dag i Alta.

DEL

Leder og ildsjel Grete Alise Nilima Monsen i Alta Kvenforening markerte Kvenfolkets dag i går med et arrangement på Sisa-huset i Bossekop. Der var det blant annet foredrag av Kristian Johnsen om «Stedsnavn der tre folk møtes» som omhandler betydningen av felles stedsnavn på tvers av språk og folkegrupper.

Andre gang

– Det er andre gangen vi gjør det innenfor Norske Kveners forbund, sier Monsen.

– Det har vært og er feiring i Kvenlandsforbundet, men den feiringen foregår i Kiruna. I tillegg finnes Norsk-Finsk-forbundet. sier Monsen.

I Finnmark er det fem lokallag i Norske Kveners forbund: Alta, Børselv, Lakselv, Tana og Vadsø.
I Alta er det om lag 70 medlemmer – hvorav 16 barn.

– De fleste av medlemmene våre er støttemedlemmer, og det er jo fint, men vi trenger flere aktive medlemmer, sier Grete Alise Nilima Monsen.

Kvenstua

I desember åpnet foreningen Kvenstua i Bossekop.

– Det var bra, og vi har åpent fem timer på mandager og torsdager – på dugnad, sier lederen.

– Det har som oftest vært jeg som har vært her, og jeg håper at også andre kan være med, sier hun.
kvenfolkets dag

Kvenfolkets dag, Kvenenes dag, markeres årlig i blant annet Norge og Sverige den 16. mars.

De to kvenske organisasjonene Kvenlandsforbundet (KLF) og Norske kveners forbund (NKF) har begge valgt 16. mars som Kvenfolkets dag, men organisasjonene har forskjellige begrunnelser for sine valg.

Kvenlandsforbundets begrunnelse tar utgangspunkt i en avtale mellom den norsk-svenske kongen og kvenene av 16. mars 1340. KLF feiret dagen i Kiruna i Nord-Sverige for første gang i 2013.

Norske kveners forbund ble den 12. februar 2014 enige om 16. mars som dato for Kvenfolkets dag. De begrunner sitt valg med at den første kvenske organisasjonen, Norske kvener – Børselv, ble stiftet i Børselv i Porsanger på denne datoen i 1984 og således ble starten på en organisert kvensk bevegelse.

Artikkeltags