1114 registrert som arbeidsledige i desember

GLEDELIG: Den positive utviklingen i arbeidsmarkedet gleder seniorrådgiver i Nav Finnmark, Eva-Lill J. Margit.Foto: Ina Eliassen

GLEDELIG: Den positive utviklingen i arbeidsmarkedet gleder seniorrådgiver i Nav Finnmark, Eva-Lill J. Margit.Foto: Ina Eliassen

Artikkelen er over 1 år gammel

Ved utgangen av desember er det registrert 1114 helt ledige personer i Finnmark. Det er 74 færre enn på samme tid i fjor, og tilsvarer 2,8 prosent av arbeidsstyrken.

DEL

Samtidig har Hasvik kommune størst arbeidsledighet med 10,2 prosent på siste måling. Mens i mai var dette tallet helt nede i 2,1 prosent.

Se oversikt over alle kommunene nederst i saken.

Likevel beskriver NAV-sjefen i Finnmark økningen i Hasvik som udramatisk.

– Hasvik er en liten fiskerikommune, og det er derfor helt naturlig at tallene svinger, sier assisterende direktør NAV Finnmark, Eva-Lill J. Margit til iFinnmark.no.

LES OGSÅ: Lavere arbeidsledighet i Finnmark, men ikke overalt: – Dette er ikke bare tall, dette er mennesker

Sesongbaserte permitteringer

Hun påpeker at i denne perioden vi nå er inne i, er det mange sesongbaserte permitteringer innen fiskerinæringen, noe som gir store utslag på tallene som blir presentert.

Ordfører Eva D. Husby i Hasvik.

Ordfører Eva D. Husby i Hasvik. Foto:

Også ordfører i Hasvik kommune sier at tallene er relatert utelukkende til fiskerinæringen.

– I en så liten kommune som vår, så er det naturlig at tallene svinger gjennom året ettersom sesongen er på topp eller bunn, sier hun.

LES OGSÅ: Stine (23) fikk hjelp til å komme seg ut i jobb: – Noen tenker at vi bare er late, men mange jobber faktisk veldig hardt

Jevn nedgang i Finnmark

– Over hele landet ser vi en nedgang i arbeidsledigheten, men Finnmark har pekt seg ut som det fylket som har hatt en svært jevn nedgang, sier Margit.

Samtidig er det tilmeldt 238 stillinger i Finnmark til NAV i desember, og hovedtyngden av disse finnes innenfor helse, pleie og omsorg, undervisning og service.

Også reiseliv og transport har flere ledige stillinger.

Hun understreker at arbeidsledighetstallene som har kommet fram fra høst 2017 til nå ved snart årsskifte er det beste på veldig mange år.

– Vi må tilbake til 70-tallet for å se så gode tall. Det er ekstremt gledelig, sier Margit.

– Hva er årsaken til disse gode tallene slik du ser det?

– Jeg tror det er flere årsaker. Det spirer og gror i næringslivet, og det har vært en enorm aktivitet innen bygg og anlegg flere steder i Finnmark, sier Margit.

Tror på positiv utvikling

NAV har nettopp laget ferdig vår arbeidsmarkedsprognose for 2018.

– Den viser at vi tror på fortsatt positiv sysselsettingsutvikling i året som kommer, sier Margit.

Bedriftene i Finnmark signaliserer stort behov for arbeidskraft, og dette vil bety at flere av de ledige kan lykkes med å få arbeid.

Ordfører i Alta Monica Nielsen. Foto: Anita Bakk Henriksen

Ordfører i Alta Monica Nielsen. Foto: Anita Bakk Henriksen Foto:

Alta er en av kommunenes med lavest ledighet i desember sammenlignet med i fjor, helt nede på 1,8 prosent. Det er gledelig lesing for ordfører, Monica Nielsen.

– Vi har over tid ligget lavt, og dette illustrerer hvordan det gode næringslivet vi har i Alta har turt å satse og ansette folk, sier Nielsen, og legger til:

– Veldig deilig å gå inn i jula med så gode tall, avslutter hun.

Artikkeltags