35 mistet livet i sommertrafiken – fem av dem søndag: Men ingen trafikkdrepte i Finnmark så langt i år

FÆRRE TRAFIKKDREPTE: Guro Ranes,  avdelingsdirektør for trafikksikkerhet ved TMT-avdelingen i Vegdirektoratet kan glede seg over færre trafikkdrepte i Norge, men hun mener vi ikke kan hvile på laurbærene.

FÆRRE TRAFIKKDREPTE: Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet ved TMT-avdelingen i Vegdirektoratet kan glede seg over færre trafikkdrepte i Norge, men hun mener vi ikke kan hvile på laurbærene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Etter at iFinnmark publiserte saken søndag oppsto den en tragisk dødsulykke i Rjukan i Telemark der fem personer omkom. Antall døde i trafikken har med det steget til 35.

30 mistet livet på norske veier i sommer. Dette er to færre enn i de tre sommermånedene i fjor. Finnmark er eneste fylke uten trafikkdrepte så langt i 2018.

Det viser Statens vegvesens foreløpige gjennomgang av sommerulykkene.

I august mistet sju livet i trafikken, noe som fem færre enn i tilsvarende måned i fjor.

- Vi kan være på vei mot det laveste antall omkomne i på norske veier på 70 år. Men dette handler om langt mer enn tall og statistikk. For hver enkelt ulykke er en stor tragedie for de som rammes. Selv om dødstallene har gått ned, har vi dessverre ikke den samme positive utviklingen på antall trafikkulykker og utviklingen av hardt skadde i trafikken. Vi ligger etter de ambisiøse målene som er satt, sier Guro Ranes i Statens vegvesen.

Flest på Vestlandet

Rogaland og Hordaland har vært hardest rammet denne sommeren med fem trafikkdrepte hver. Buskerud og Sogn og Fjordane hadde begge tre dødsulykker.

Oslo, Finnmark, Vest-Agder, Trøndelag og Telemark er de eneste fylkene som ikke har hatt en eneste dødsulykke i sommer.

19 menn og 11 kvinner omkom i trafikken i årets tre sommermåneder. 15 omkom i personbil, mens 11 omkom på motorsykkel.

Sommerulykkene er dominert av utforkjørings- og møteulykker.

63 omkommet hittil i år

I løpet av de åtte første måneder i 2018 har 63 omkommet i trafikken, noe som er fire færre enn på samme tidspunkt i fjor.

Finnmark er det eneste av landets fylker som ikke har hatt noen trafikkdrepte så langt i år.

I 2017 omkom 106 mennesker i trafikken til tross for relativt mange drepte i oktober, november og desember. Fortsetter 2018 slik den har begynt kan det ifølge Vegvesenets sin prognose bli under 100 drepte i år. 

– Vi kan være på vei mot de laveste tallene på 71 år. Vi må tilbake til 1947 – da 94 omkom – for å finne tilsvarende lave tall, sier Ranes.

I verdenstoppen

I 2018 var Norge for tredje år på rad det beste trafikksikkerhetsland i Europa med færrest drepte i trafikken per innbygger og lavest ulykkesrisiko.

- Vi har satt oss høye mål. Skal vi nå disse kan vi ikke hvile på laurbærene. Det holder rett og slett ikke å bare fortsette i samme spor. Vi må jobbe enda mer målretta, systematisk og helhetlig. Samtidig er vi helt avhengig av å tilegne oss og ta i bruk ny kunnskap underveis, sier Ranes.

Trafikkdrepte i 2018

  2018* Sommer
Hordaland 8 5
Rogaland 7 5
Akershus 5 3
Nordland 5 2
Møre og Romsdal  5 2
Aust-Agder 5 2
Sogn og Fjordane  4 3
Buskerud 3 2
Oppland  3 2
Troms 3 1
Hedmark 3 1
Vestfold 2 1
Østfold 2 1
Trøndelag 2 0
Vest-Agder 2 0
Telemark  2 0
Oslo 2 0
Finnmark 0 0

* Tallene baserer seg på Statens vegvesens oversikt og er ajour per 2. september 2018.

Artikkeltags