Ifølge kalenderen skal sommeren være godt i gang også i Finnmark. Det merkes kanskje ikke like godt på gradestokken og gikta, men likevel er det andre tydelige tegn på at sommeren er i gang. Sommeren er nemlig også høytid for festivaler av ulike slag, og allerede er man godt i gang med festivalsesongen lengst nord i landet.

Med årene har festivalene dukket opp som perler på en snor. Mange steder er man blitt riktig gode på å arrangere festivaler, enten den er stor, liten, har musikalsk innhold eller handler om fiske. Alta soul og bluesfestival, Chrisfestivalen i Kjøllefjord, Beaskanluossarock i Karasjok, Hammerfestdagan, Midnattsrocken, Nordkynfestivalen i Mehamn, Pomorfestivalen i Vardø, Båtsfjord i fest, Kunesdagan, Grenseløsfestivalen i Kirkenes og Varangerfestivalen i Vadsø er eksempler på store og små festivaler i fylket. Listen over festivaler er mye lenger enn som så.

Felles for festivalene er at de har blitt svært viktige brikker i lokalmiljøene og i fylket. Festivalene gir et sårt tiltrengt påfyll av kultur og aktiviteter, og de gir befolkningen noe å se frem til. De fungerer som sosiale møteplasser, og de bidrar til å trekke til seg besøkende utenfra. Mange utflyttede velger også å reise hjem når det er festival, og en skal ikke se bort fra at festivalene fungerer som en slags gulrot for at de utflyttede vender nesen hjem – enten på besøk eller med flyttemelding.

Sist men ikke minst gir festivalene også påfyll på kontoene til både lag, foreninger og næringsliv. Men det er ikke alltid festivalene sørger for klingende mynt i kassene, i alle fall ikke i arrangørens kasse. Enhver festivalarrangør vet at festivallivet aldeles ikke er noen dans på roser. Selv om mange mottar offentlig støtte og flere er så heldige å få inn sponsormidler, er budsjettene knappe og ofte balanserende på en knivsegg. Om været skulle slå feil, noe det ikke rent sjeldent gjør i Finnmark, kan arrangøren dermed ende opp med en skikkelig blåmandag – som ikke går over på tirsdag eller onsdag.

De mange frivillige som årlig gir av seg selv i form av tusenvis av dugnadstimer for at andre skal få flotte opplevelser, fortjener en stor porsjon heder og ære.

For de aller fleste går det heldigvis rett vei, enten med god hjelp fra værgudene, med litt flaks eller med kløkt. Mange festivaler har de senere årene opparbeidet mye av sistnevnte. Likevel kommer arrangørene sjeldent langt med bare kløkt. I tillegg kreves det nitidig planlegging, velvillige frivillige og en solid stå-på-vilje. Eksemplene er flere på at stå-på-viljen ofte har vært tippet over grensen til det usunne, der festival har blitt en slags livsstil. Det finnes festivalarrangører som både har tømt private bankkontoer, trukket kredittkortet varmt og pantsatt hytter for å realisere gode opplevelser for andre mennesker.

Det å arrangere festival i Finnmark er sjeldent et «barneskirenn», og menneskene bak de mange festivalene i fylket skal derfor ha mye ros. Men det er ikke bare menneskene som sitter i «styre og stell» som skal ha æren. De mange frivillige som årlig gir av seg selv i form av tusenvis av dugnadstimer for at andre skal få flotte opplevelser, fortjener en stor porsjon heder og ære.

Festivalene har etter hvert befestet sin posisjon blant de viktigste kulturtilbudene i fylket, enten det er en breddefestival med «noe for alle» eller nisjefestivaler til en smalere kundegruppe. Dessverre er det ikke like ofte eller i like stor grad at dette gjenspeiles i potten med offentlige midler som skal fordeles. Vi håper man i større grad ser viktigheten av disse viktige arrangementene.

Det er viktig å støtte opp om tilbudene, og oppfordringen er dermed klar: Ta deg en tur til Bugøynesfestivalen eller Sørøyrocken. Støtt opp om flotte opplevelser i eget fylke, slik at arrangørene fortsatt kan skape minnerike øyeblikk i mange, mange år fremover. Kanskje du får oppleve favorittartisten din, et sted du ikke har besøkt tidligere eller bli kjent med nye mennesker. Eller alt på en gang, enten som publikummer eller som frivillig.