Er det fortsatt greit å kjøre med pigger? Dette sier politiet

SKIFTE DEKK?: Fristen for å legge over fra piggdekk var 30. april. Foto: Vidar Ruud, ANB

SKIFTE DEKK?: Fristen for å legge over fra piggdekk var 30. april. Foto: Vidar Ruud, ANB

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet sier mange tar kontakt angående kjøring med piggdekk.

DEL

– Hovedregelen er at kjøretøyet skal være skodd etter forholdene og at det er fører som er ansvarlig for at kjøretøyet har riktig utrustning i forhold til været.

For Finnmark, Troms og Nordland sier loven at piggdekk kan brukes fra 15. oktober til 30. april. Men dersom føret krever det, er det tillat å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene.

– Det er sånn at hvis det blir glatt, så kan du kjøre med pigger. Det er sjåføren som selv må vurdere det, ikke politiet. Hvis du skal over en fjellovergang hvor det er fare for snø, eller du for eksempel må ut og kjøre på nattefrost tidlig om morgenen, så bør du jo kjøre med piggdekk. Da hjelper ikke kalenderen, sier Gunnar Øvergård hos politiets operasjonssentral.

Statens vegvesen opplyser på sine hjemmesider at dersom du bruker piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul. Det er ingen tidsfrister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk. Sommerdekk skal ikke benyttes på vinterføre (snø/is), fordi sommerdekk ikke har tilstrekkelig veigrep på slikt føre.

For Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet til minimum 3 millimeter mønsterdybde fra 15. oktober til og med 30. april. Utenom vinterperioden skal mønsterdybden være minimum 1,6 millimeter.

Tirsdag 14. mai sendte Meteorologisk institutt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold i Nord-Norge de kommende dagene. De ber bilister være obs på snø i høyder fra 300 meter over havet.

LES OGSÅ: Nytt farevarsel: Melder vanskelige kjøreforhold

Artikkeltags