Under debatten om regionreformen i fylkestinget på torsdag var det mange som gikk på talerstolen. Marianne Haukland (H) var i pausen under debatten svært frustrert over måten hennes politiske motstandere brukte taletiden.

Haukland var svært kritisk til nivået i debatten. Blant annet trakk hun fram SV-politiker Johnny Ingebrigtsen og Ap-politiker Ronny Wilhelmsen sin bruk av metaforer og nedprating av Frp- og H-politikere, som momenter som ødela for en sunn debatt. Blant annet fikk ikke Wilhelmsen sin metafor om sammenslåing av fiskebåtene til Johnny Ingebrigtsen og Jo Inge Hesjevik høy score hos Haukland.

– Seriøsiteten i debatten er en grunn til å slå sammen region. De bruker hvert innlegg til å prate om politikerne i Høyre og Frp. Debatten er på et lavt nivå. Man tar ikke reformen alvorlig, sier Haukland om debatten på torsdag.

– Det er unødig bruk av tid.

Debatten om regionreformen finner du her!

– En måte å formidle budskapet på

Ronny Wilhelmsen (Ap) opplyser at Høyre brukte deler av onsdagens debatt på å fordumme andre. Wilhelmsen er klar på at han bruker metaforer og bilder når han skal forklare sitt budskap. Det gjelder om han står på talerstolen i Sametinget eller om han prater med folk på verkstedsgulvet.

– Det er en måte å formidle budskapet på. Jeg bruker å fortelle historier og lage bilder når jeg står på talerstolen. Det har jeg gjort i Sametinget i alle år. Den lille båten er Finnmark og den store båten er Troms, forteller Wilhelmsen, som legger til at det er mye følelser i denne aktuelle debatten. Spesielt ettersom det er Høyre og Frp i regjeringen som har gått inn for tvangssammenslåing av Troms og Finnmark.

– Jeg skjønner at Frp og Høyre er skuffa. De står med ryggen mot veggen i denne saken, og vi må få bruke den argumentasjon vi kan i denne typen saker.

Tror på sammenslåing

Høyre-politikeren fra Alta er klar på at en sammenslåing av Troms og Finnmark tvinger seg fram. Uten Troms blir Finnmark en utpost i utposten, mener Haukland. Hun hadde håpet på en fruktbar debatt i fylkestinget om hvordan man skulle utnytte mulighetene en sammenslåing vil gi. I stedet ble nivået i debatten på det hun betegner på et lavt nivå.

– Uten reformen vil Finnmark bli mindre relevant, og man vil få mindre innflytelse og makt. Rutinerte politikere ser ikke alvoret i dette. Finnmark er et fylke i utvikling, men nå kan man bli sidesatt i flere avgjørelser når man ikke vil slå seg sammen. Finnmark blir ikke bedre av å være selvstendig. Blir sammenslåingen reversert, så gjelder det bare Finnmark, for her er tvang eneste argument mot. Så hva betyr det når andre slår seg sammen, jo man får flere oppgaver i Finnmark. Da blir vi en utpost i en utpost, sier en engasjert Høyre-politiker som betegner seg som en fersking i politikken i Finnmark.