«Brennende minner» og Finnmarks krigshistorie på film

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevLørdag 14. april var det premiere her i Kirkenes på Ellen Astri Lundbyes dokumentarfilm, "Brennende minner."

Hun var selv tilstede, og fortalte om sitt arbeide med filmen, som hadde pågått i ti år. "Brennende minner" var en sterk film om tvangsevakueringen under krigen, fortalt av seks tidsvitner. Deres opplevelser som barn sitter i fremdeles som eldre, med vonde minner.  Med i filmen var også dagens flyktningbarn, som fortalte om sine opplevelser i dagens krigshelvete i sine land. Et originalt og fint filmatisk trekk, eldre og barn i samtale med sammenfallende historier.

Det var godt oppmøte på Eurora kino, der det også var anledning til kommentarer etter filmen. Gå og se den, filmen vises på forskjellige steder fremover, og den er et mørkt kapittel i Finnmarks historie, som ikke bør glemmes!

Forøvrig kan jeg ikke begripe at det ikke er laget flere filmer/serier om krigen her oppe! Det var jo her det meste foregikk! (Les historien!) Krigen i sør, "Gutta på skauen", Tungtvannssabotasjen, for å nevne noen, er det laget flere spenningsfilmer av, med stor suksess. Også nyinnspillingen av Jan Baalsruds historie fra Lyngen traktene, gikk for fulle hus på kinoene i høst. Så blikket vendes gradvis mot nord i filmproduksjonen, nå er det f.eks. bevilget midler til Narviks krigshistorie, og det er på tide.

Men hva med Finnmarks krigshistorie, hvor i landet ellers opplevde de tvangsevakuering, partisanvirksomhet og daglig kontakt med okkupasjonsmakten, på godt og vondt? Sivilbefolkningen levde i og med dette nært inn på seg, gjennom fem lange krigsår. Her er mange dramatiske historier, ikke minst partisanenes. Deres historie, før og etter krigen, med de konsekvenser det medførte, er jo potensiale nok til  både spillefilm og serier.

Vi har gode, kjente filmskapere i nord. Nils Gaup og Knut Erik Jensen er to av dem. I 1969 ble filmen "Brent Jord" laget, regissør Knut Andersen. Den ble restaurert og fikk ny premiere 28.4. 2016, og er fortsatt en kvalitetsfilm, som den eneste i sitt slag fra forholdene her under krigen.

Nå er det tiden inne for at det gis økonomiske vilkår til produksjon av filmer og serier fra Finnmarks rikholdige krigshistorie. Interessen er stor. Her bør vår nye kulturminister se med velvillighet på saken, eller er det , sett fra de som sitter på pengesekken, en oppfatning av at de har gjort nok for å belyse Finnmarks krigshistorie?

Unni Salmila

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags