Her er etappene i Arctic Race of Norway 2018:

1: Vadsø–Kirkenes, 190,5 km

2: Tana–Kjøllefjord, 195 km

3: Honningsvåg–Hammerfest, 201 km

4: Kvalsund–Alta, 145,5 km

Løpet har jobbet med russiske samarbeidspartnere om å få løpet til Murmansk i Russland, men måtte forrige uke erkjenne at det ikke går denne gangen.

Løpet ble flyttet en uke fram for ikke å kollidere med EM på sykkel. Arctic Race 2018 går fra torsdag 16. til søndag 19. august. Det fortalte løpets leder Knut-Eirik Dybdal under den pågående pressekonferansen.

iFinnmark var på plass på Scandic Oslo City og sendte direkte fra Arctic Races pressekonferanse der vertskommunene for 2018 ble presentert.

Tøff avslutning

Tidligere proffsyklist Thor Hushovd sitt siste løp på norsk jord var Arctic Race i 2014. Siden har han vært med som ambassadør, og kommenterte etappene under pressekonferansen.

Han ser fram til en flat og fin førsteetappe fra Vadsø til Kirkenes.

– Det er en fin måte å åpne et sykkelløp på, med en liten spurt inn til Kirkenes.

Neste etappe gir betydelig mye mer stigning; nærmere 2.700 høydemøter mellom Tana og Kjøllefjord.

– En hard og krevende etappe, med veldig flotte opplevelser for syklistene og tv-seerne. Vi nyter naturen underveis i et sykkelløp, men selvfølgelig, de siste kilometerne inn mot mål får man ikke med seg noe som helst, uttalte Hushovd.

Strekningen fra Honningsvåg til Hammerfest starter flatt, stiger mye midtveis og avslutter med en liten bakke som kan ha mye å si for hva slags type syklist som vinner.

Sisteetappen starter i Kvalsund og avsluttes med tre runder i Alta sentrum.

– Dette kan bli en tøff etappe. Sidevind er noe av det hardeste å få som syklist, og her er det mye åpent landskap, sa Hushovd.

Kloke avgjørelser

Pressekonferansen i Oslo var full av politikere fra Finnmark. Deriblant forsvarsminister Frank Bakke-Jensen:

– Dere har lagt et arrangement som samler en hel landsdel, der vi ellers slåss og grenser om hvor grensene skal være. Jeg takker for det dere har gjort og ønsker hjertelig velkommen til Finnmark. Det blir helt fantastisk. Det er kloke avgjørelser som tas i Arctic Race, uttalte Bakke-Jensen etter rute-annonseringen. Han forventer gode ringvirkninger for reiselivsnæringen og lokal matproduksjon.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik trakk fram andre, store vinterarrangementer i Finnmark som kitekonkurransen Vake.

– Det er derfor svært gledelig å få et stort internasjonalt arrangement som Arctic Race i sommer, uttalte hun.

Startkommunens ordfører Hans-Jacob Bønå tok på seg sitt bredeste glis da han tok ordet.

– Jeg tror vi skal gjøre det vi kan for å sette vårt preg på årets tur. Vi gleder oss alle sammen. Lykke til med arrangementet, sa vadsøværingen.

Han mener løpet nå «kommer hjem» ettersom det legges i et fylke som ligger hundre prosent i arktisk klimasone.