Gå til sidens hovedinnhold

– Det er ikke svindel, vi gjorde også dette da vi var små

Artikkelen er over 4 år gammel

Har du blitt oppringt fra 392 21 618. Da er det mest sannsynlig noen som vil spøke med deg.

– Da vi var små så kunne vi ringe rundt til forskjellige telefonnumre og spørre om den som svarte hadde Kong Haakon på boks. «Ja, da får du se til å slippe han ut», fortsatte vi og lo godt. Det er det samme som skjer nå, men nå finnes det en app til mobiltelefonene som gjør at du kan ringe opp hvem som helst og de som blir oppringt får ferdiginnspilte tullesamtaler.

iFinnmark ble tirsdag kontaktet av en mor i Finnmark som hadde lest om Øst politidistrikts advarsler om svindel-telefoner fra nummeret 392 21 618.

Påstander i andre enden av røret

Telefonterror.co.no melder flere at det er svindel. Flere meddeler at det kommer «ville» påstander i andre enden av telefonen.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot å ta telefonen når dette nummeret ringer: – Har ringt rundt i hele landet

«Svarte ikke men ble lagt igjen beskjed på svareren min. Ble beskyldt for å et forholdt til en som heter Martin. Ga meg en god latter i alle fall», skriver én. En annen ble beskyldt av en kvinne for å stjele internettet ved å laste ned videoer: «Irriterende kvinnemenneske med en fæl arrogant væremåte. Mulig svindel. Flirte det bare bort, men hun overhørte meg. Tragisk».

Øst politidistrikt meldte at flere hadde blitt oppringt av det nevnte nummeret og frarådet folk til å ta telefonen. Nummeret hadde ringt til hele landet.

iFinnmark har vært i kontakt med Finnmark politidistrikt. Operasjonssentralen har ikke registrert noe på dette nummeret.

– Det er kanskje mange eldre som blir fortvilt, men det er absolutt ikke svindel, det er bare tull og de som sitter i andre enden ler seg skakk. Jeg har selv fått en slik oppringning av dattera mi, sier finnmarkingen som kontaktet iFinnmark.

App

Hun henviser til en applikasjon til mobiltelefonen som heter «Jokesphone».

iFinnmark søker denne opp i App store for iPhone. Etter å ha verifisert bruker med telefonnummer og en kode blir vi møtt av skjerm som viser titler lik beskrivelsene fra Telefonterror.co.no, blant annet: «Hvorfor ringer du kjæresten min?» og «Du bruker mitt trådløse nett».

Ved å trykke på en av de flere samtaleemnene som er listet opp, sendes du videre til en skjerm hvor du kan taste inn det nummeret som skal bli oppringt. Oppringningene med forhåndsinnspilte samtaler, koster penger. iFinnmark testet det ut ved å ringe en i bedriften. Nummeret som ringte var nettopp 392 21 618 og en forhåndsgenerert samtale ble spilt av.

Så om du har blitt oppringt, er det mest sannsynlig noen som vil spøke med deg.

 

Kommentarer til denne saken