– Den største skrekken for alle sjåfører er å kjøre på fotgjengere, konsekvensene kan være fatale, sier leder Odd Harjo i Finnmark Taxi.

Han opplyser at i bilene til Finnmark Taxi vil vi de ha refleks for å dele ut til kunder. Det startet på refleksdagen 21. oktober og fortsetter så langt lageret rekker.

Harjo har grunn til bekymring. Statistikk fra Trygg Trafikk viser at 1 av 4 sjelden eller aldri bruker refleks, og organisasjonen mener utviklingen går tregt. Andelen refleksbrukere øker ikke.

– Vi ønsket å være med på å markere refleksdagen, og med dette stuntet vil vi minne folk på hvor viktig det er å bruke refleks, og vi håper det gir resultat, sier Harjo.

Billig livsforsikring

Det samme gjør seniorrådgiver Knut Larsen i Trygg Trafikk Troms og Finnmark. Han er svært fornøyd med å få Finnmark Taxi med på laget. Drosjesjåfører er blant yrkesgruppene som oftest kan oppleve farlige situasjoner på veiene i mørket.

– Refleks er den billigste livsforsikringen du kan ha! Bruk refleks så du blir synlig i trafikken. Vi anbefaler refleks som beveger seg når du går, og at du bruker to reflekser slik at du er synlig fra flere kanter, sier Larsen.

Han viser til at foreldre og foresatte er flinke til å ta refleks på barna.

– Vi er alle redde for at barn skal havne i lykker. Men hva med barna, tror vi at de ikke er redde for at det skal skje noe alvorlig med oss vokse, sier seniorrådgiveren.

Også samferdselsråd Kristina Hansen (Ap) i Troms og Finnmark fylkeskommune var med på å skape oppmerksomhet rundt viktigheten av å bruke refleks. Dette var ett av de siste oppdragene før hun reiste til Oslo for å bli statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet.

Viktig bidragsyter

Larsen er svært fornøyd med måten fylkeskommunen bidrar til økt trafikksikkerhet.

– Vi har et godt samarbeid med trafikksikkerhetsutvalget. Og fylkeskommunen er en viktig bidragsyter gjennom bevilgninger til kampanjer i regi av Trygg Trafikk. Vi jobber mot et felles mål, nullvisjonen om at ingen skal bli drept eller skadet i trafikken. Økt bruk av refleks er et viktig tiltak for å nå målet, sier Larsen.

Han har statistikk som viser at 9 av 10 synes voksne er for dårlige til å bruke refleks. Og nærmere 8 av 10 (78 prosent) er helt eller ganske enig i at reflekspåbud hadde vært en god idé. Men likevel er det altså såpass mange som ikke sikrer seg i mørket.

Knut Larsen har følgende oppskrift på riktig bruk av refleks:

1. Fest refleks på alle jakker og bagger.

2. Bruk refleks som beveger seg når du går, de synes best.

3. Heng refleksen i knehøyde.

4. Bruk to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter.

5. Sjekk at refleksen ikke er veldig ripete, da virker den dårligere.

Tenker helt feil

Også Fremtind Forsikring er samarbeidspartner i arbeidet med å sette fokus på viktigheten av refleksbruk. Skadeforebygger Therese Nielsen tror både tankeløshet og misoppfatninger er grunn til at såpass mange dropper refleks i mørket.

– Mange tror nok at det ikke er så farlig når de bare skal gå på fortauet eller der det er gatelys. Det er helt feil. Tvert imot, lyset omkring deg stjeler oppmerksomheten og gjør deg faktisk mindre synlig, sier Nielsen.

Hun har et klart budskap til alle som skal ut i mørket:

– Din trafikksikkerhet som fotgjenger er et felles ansvar mellom deg og bilførerne. De må gjøre hva de kan for å se deg, og du må gjøre hva du kan for å bli sett. Vi har sagt det før og sier det igjen: Å gå uten refleks i mørket er i praksis å velge å være usynlig, sier skadeforebyggeren.