Vi må ta inn over oss at de fleste av Altas politikere vil bli tromsværinger, og vil ha innbyggerne med seg. Så nå er politikerne i full gang med å undersøke hva som lønner seg, da de i flere år stort sett har vært misfornøyd med det meste.

I den forbindelse går FrP ut og vil ha et stortingsvedtak på at innbyggerne skal få bestemme, ifølge FrPs kommunalpolitiske talsmann Helge André Njåstad, og han får støtte fra partifelle Bengt Rune Strifeldt. De vil at Stortinget skal respektere en lokal beslutning om å la Alta melde overgang til Troms fylke. FrP ønsker å sikre Alta en rask avklaring, og vil ha et stortingsvedtak, – få en forhåndsgodkjenning i Stortinget for at Alta kan bli i Troms, når tvangssammenslåingen blir opphevet.

I tillegg foreslår FrP at Stortinget skal love Alta kommune at de må komme likt ut økonomisk, uavhengig av hvilke fylke dem velger, og at innbyggerne ikke taper jakt- og fiskerettigheter som er underlagt Finnmarkseiendommen.

Ja her oser det av forakt for Finnmark og Finnmarks befolkning. FrPs representant for Finnmark, Bengt Rune Strifeldt uttaler: «FrP tar lokalbefolkningen på alvor». Dette har jeg verken hørt eller sett tidligere, er det nye takter fra FrP – eller gjelder det kun Alta?

Nå er det viktig at Finnmarks fylkespolitikere ser over hva som er i Alta, hva som tilhører Finnmark, og som selvsagt må inn i booppgjøret ved en eventuell skilsmisse.

Vi kan begynne med å nevne noe som tilhører Finnmark:

NRK Finnmark

Boreal buss

UiT

Finnmarkshallen

Klinikk Alta (Finnmarkssykehuset)

Statens vegvesen

Videregående skole

Div fergeleier og båtanløp

Kraftverket i Alta (Finnmarks andel)

Statnetts anlegg og linjer bygd for Finnmark

Finnmarksløpet

Finnmarkseiendommens kontor i Alta

Det finnes antakeligvis flere bedrifter/kontorer som tilhører Finnmark, og som må flyttes. I tillegg kommer gjelda fylket hefter for i Alta, som selvsagt Troms må ta over.

UiT kan flytte sine funksjoner; styrke Campus i Hammerfest og Kirkenes, muligens nye Campus i Vadsø, Lakselv, Honningsvåg? Klinikk Alta som er en del av Finnmarkssykehuset – kanskje til Lakselv/Nordkyn? NRK Finnmark tilbake til Vadsø. Finnmarksløpet kan begynne å planlegge en ny løype i Finnmark. Vi har god plass.

Det vi stort sett har hørt og sett den siste tiden i aviser og NRK, er at Alta skal utrede hva som lønner seg mest for dem. Da er det også veldig viktig for Finnmark å se over sitt bo i Alta, og at Altas politikere må være klar over hva som tilhører Finnmark og Finnmarks befolkning.

Finnmark har tre politikere på Stortinget; den ene jobber med en sak for en kommune. Den andre jobber for en kommune, og den tredje arbeider for Finnmark.

Jeg ser NAF ønsker å tilby enda flere tjenester i hele Vest-Finnmark, og i den forbindelse ønsker å utvide senteret i Alta, bygge nytt. Kanskje bør de vente til Alta kommune har bestemt seg for hvem dem vil tilhøre, – Troms eller Finnmark?