Denne appen varsler om reinsdyr på veiene

LAPPLAND-APP: Porokello ble tilgjengelig for vanlige, finske sjåfører i september. Utviklerne lover foreløpig ikke noen norsk lansering.

LAPPLAND-APP: Porokello ble tilgjengelig for vanlige, finske sjåfører i september. Utviklerne lover foreløpig ikke noen norsk lansering. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Antall reinpåkjørsler i Finland sank markant da «reinbjelle-appen» ble tatt i bruk.

DEL

Reinsdyr, elg og andre trafikkfarlige dyr langs veiene får Porokello-appen til å varsle sjåføren med lyd og farger.

Appen, som er oppkalt etter det finske ordet for reinbjelle, ble tilgjengelig for vanlige finske sjåfører 13. september i år. Utvalgte yrkessjåfører har brukt den siden november i fjor.

Utviklerne tror den også kan være til hjelp på nordnorske og svenske veier, som tidligere meldt av The Independent Barents Observer.

OPPDATERT: Prosjektleder Maria Timo-Huhtala mener appen hadde gjort seg på norsk side av grensen.

– Vi har planer om å diskutere dette med norske myndigheter, men foreløpig ikke gjort noe konkret med saken, sier hun til iFinnmark.

LES OGSÅ: Politimannen har aldri erfart at noen er blitt straffet for å ha kjørt på rein. Likevel velger mange bilister å stikke av

1.800 finske yrkessjåfører er opplært til å melde fra gjennom appen når de ser dyr på veiene. Varslene blir stående en time, og kan sees av alle appens brukere. Det melder Finlands senter for økonomisk utvikling, transport og miljø i Lappland.

– Antall reinpåkjørsler begynte å synke allerede i 2016 etter introduksjonen av Porokello-systemet. Målet er å halvere antallet innen år 2020, står det i senterets pressemelding.

Finske myndigheter telte 3.470 reinsdyrpåkjørsler i 2016 og 4.308 året før.

Appen er gratis for finske brukere, og et delvis offentlig prosjekt. Appen har en åpen nettside med et reinsdyrkart som oppdateres i sanntid, men appen er ikke tilgjengelig for nordmenn.

LES OGSÅ: 322 reinsdyr drept av lynnedslag på Hardangervidda

Artikkeltags