– Feil om ambulansefly på kortbane

KAN LANDE PÅ SMÅ FLYPLASSER: Babcock kan betjene kortbanenettet i Finnmark, ifølge en pressemelding fra Luftambulansetjenesten. Arkivbilde.

KAN LANDE PÅ SMÅ FLYPLASSER: Babcock kan betjene kortbanenettet i Finnmark, ifølge en pressemelding fra Luftambulansetjenesten. Arkivbilde. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Selskapet som flyr ambulanseflyene mener et feilaktig inntrykk om beredskapen i nord har fått festet seg.

DEL

– Det har etter de siste dagers omtale festet seg et bilde av at de nye flyene Babcock skal fly for luftambulansetjenesten ikke kan lande på flyplasser med kort rullebane (800) meter. Dette er feil, skriver Luftambulansetjenesten HF i en pressemelding.

Alle de 10 nye Beech 250 ambulanseflyene kan lande på kortbane. Det nye jetflyet kan ikke det, men avlaster kortbaneflyene ved å utføre de lange transportene. Beech 250 er en ny variant av det samme flyet tjenesten har brukt de ti siste årene, bare med bedre og mer moderne instrumenter i cockpit, og noe kraftigere motor.

Det skriver Luftambulansetjenesten.

De to første ukene i juli må det gjennomføres pålagt trening for besetningene i ambulanseflytjenesten ved hvert vaktbytte. Dette er trening knyttet til at mannskapene går over til nytt flyselskap og får en ny variant av tjenestens ambulansefly.

Det er satt av inntil tre timer til bakketrening og så skal pilotene fly med instruktør, line-trening. Det betyr at flere fly i dette tidsrommet i perioder må gå av beredskap for å gjennomføre den obligatoriske treningen. For å opprettholde beredskapen settes det inn 4 ekstra ambulansefly, ekstra besetninger og en rekke andre tiltak.

De ekstra flyene kan ikke lande på kortbane. I Nord-Norge går ca. 60 prosent av alle oppdrag med ambulansefly mellom to store flyplasser. Ved å bruke disse flyene på lange oppdrag, herunder fra Svalbard til fastlandet, skjermes kortbaneflyene.

I tillegg til flyene er det 19 legebemannede ambulanse- og redningshelikoptre på døgnberedskap. Forsvaret har på anmodning fra Helse Nord også etablert en midlertidig luftambulansebase i Kirkenes, altså 20 helikoptre.

Det skriver Luftambulansetjenesten.

Artikkeltags