FeFo gjør som Statskog og andre grunneiere i Norge. Vi forholder oss til faglige råd fra Mattilsynet

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I et leserinnlegg er professor i rettsvitenskap, Øyvind Ravna, kritisk til at styret i FeFo lar små- og storviltjakta gå som normalt etter utbrudd av alvorlig sykdom blant hunder i Oslo-området. Han hopper derimot over noe grunnleggende: At vi har nasjonale myndigheter - ikke FeFo eller andre grunneiere - når en sykdomssituasjon oppstår. FeFo-styrets flertallsvedtak peker på at FeFo som grunneier ikke har myndighet til å stoppe transport av hunder inn til fylket. Karantene av hund er det nasjonale myndigheter som eventuelt må iverksette.

Ravna sine påstander om sykdommens alvorlighetsgrad synes å avvike fra de veterinærfaglige vurderinger Mattilsynet har gjort. Ved å bygge opp en stråmann, altså å komme med udokumenterte utsagn om alvorlighetsgrad av sykdommen, åpner Ravna døra til sitt eget fagområde - og smetter inn. Herfra argumenter han om at det finnes et juridisk grunnlag for å stoppe jakt med hund. Men skal man nekte jegere å bruke hunden sin, må man ha en god grunn. Den har verken FeFo eller andre grunneiere fått hos smittevernmyndighetene. Derfor har ikke flertallet i FeFo-styret uttalt seg om dét, men bygget på en vurdering basert på Mattilsynets råd knyttet til hundesykdommens alvorlighetsgrad.

For å kunne argumentere for jaktstopp med hund, er Ravna avhengig av at sykdommen er smittsom, akselererende og en reell trussel mot hunder i særdeleshet, men kanskje også mot reindrifta. Når man argumenter sånn, blir det vanskelig å holde følge. Mitt forslag er at ingen av oss bør bidra til spekulering eller å skape usikkerhet, men heller vise til hva de som faktisk er fagfolk sier.

FeFo har hatt tett kontakt med Mattilsynet og vært bemannet for å kunne ta beslutninger etter hva smittevernmyndighetene gjør. De har bedt oss om én ting: Å gå i dialog med jegerne med smittevernråd. Det har FeFo gjort. Vi har også spurt spesifikt om vi bør stenge av jakta for hunder. I praksis måtte det berøre alle hundeeiere på jakt, inklusiv lokale jegere. Svaret er entydig nei. Skulle vi fulgt Ravnas råd, ville kenneler i Finnmark fått ansamlinger med hunder fordi store deler av jegerne allerede var ankommet eller på vei da nyheten om sykdommen for alvor brøt løs. Vi forstår godt at det er en dårlig ide. Det er kanskje ikke en menneskerett å jakte med hund, men det er nødvendig å ha en faglig tilnærming. Forvaltningen av Finnmarkseiendommen har det. Også i dette tilfellet.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags