Gå til sidens hovedinnhold

Færre kirkelige vielser, også i nord

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er fremdeles en del som ønsker romantisk ekteskapsinngåelse i kirken, men det blir stadig færre. I fjor sa 6214 par ja til å leve sammen i kirken. I 2014 var det 8006.

I vår kirke er ekteskapet et verdslig anliggende. For under reformasjonen tok Martin Luther et radikalt oppgjør med den katolske kirkes syn på ekteskapet. Det er ikke en kirkelig handling, som har bærende betydning for troen og gudsforholdet. Dypest sett dreier det seg om det er forskjell på et bryllup i kirke eller et annet gudshus og en vielse i et rådhus? Begge begivenheter er omfattet av den samme lovgivning.

I mange vestlige land har ikke trossamfunn vigselsrett. Etter å ha inngått ekteskap, er det likevel mange som ønsker kirkelig velsignelse. Denne muligheten finnes også her i landet, men det er få som ønsker kirkelig velsignelse etter en borgerlig vielse. Da foretrekker de heller kirkelig vielse.

Jeg har gjennom 30 år fått en rekke henvendelser om å foreta vielser de underligste steder. For fantasien setter ingen grenser. En av de bedre var å foreta vielsen i soveværelset. Så kunne de nygifte etter å ha sagt sitt ja kaste seg ned i sengen! Jeg har måttet skuffe mange par med mine avslag. Men forbausende mange har blitt med på en vielse i kirken. Jeg unner virkelig (unge) giftelystne en vielse de aldri glemmer. I fjor var det 311 kirkelige vielser i vårt nordligste bispedømme. Det kreves oppfinnsomhet så flere vier seg i kirker. Flere menigheter må gjøre som Tromsø domkirke- invitere giftelystne til å si ja i kirken en spesiell lørdag. Jeg tror mange vil savne kirkelige vielser hvis den opphører.

For et kirkelig bryllup kan gjøres billig, ja nesten gratis. Det har sått meg at forbausende få ønsker en enkel vielse i sakristiet eller på menighetskontoret. La det være klart. Jeg unner virkelig (unge) giftelystne en vielse de aldri glemmer. Men selv en enkel seremoni kan bli verdig og uforglemmelig. Vi bør derfor bli langt flinkere til å markedsføre enkle vielser for dem som ikke ønsker store, kostbare bryllup!

Kommentarer til denne saken