Gå til sidens hovedinnhold

Faren er ikke over enda

Stadig flere slurver med påpasseligheten og korona-avstand. Det er bekymringsverdig for den kommende høsten.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredag ble som forventet Spania rødmerket, og alle nordmenn som har vært i landet må nå i 10 dagers karantene ved innreise til Norge igjen.

Smittenivået i Norge har holdt seg på et stabilt lavt nivå de siste ukene, men oppblussing av smitte i Europa kombinert med norske Syden-turister, kan være dårlig nytt for høsten.

Mange snakker om den fryktede «bølge to» av koronaviruset.

Og vi nærmer oss høsten og influensasesongen med stormskritt. Helsedirektoratets assisterende direktør, Espen Rostrup Nakstad mener risikoen for en ny bølge med smitte er lav ettersom vi har gode systemer for testing og smitteoppsporing, men minner samtidig om at vi ikke må glemme hygienerådene, som tross alt er der av en grunn.

I forrige uke ble det påvist et nytt smittetilfelle i Finnmark, og tankene gikk umiddelbart til den litt naive holdningen til koronaviruset som hersket i ukene før regjeringen innførte de strenge begrensningene. Vi får håpe det har vært lærdom av starten av dette året da nordmenn med munnbind i full offentlighet var såpass spesielt at vi sendte ut en reporter på overtid for å være til stede på flyplassen i Vadsø.

Vi ville sikre oss de spektakulære bildene av bekymrede foreldre med munnbind som hentet barna sine fra klassetur i utlandet.

I dag er situasjonen ganske annerledes.

Under Hammerfestdagene forrige uke var det riktignok lagt opp til et begrenset antall mennesker på de ulike arrangementene, men én-meters-regel så ut til å både være vanskelig å opprettholde, og lett å glemme.

I skrivende stund viser oversikten fra det anerkjente Johns Hopkins University at antallet smittede nærmer seg 15 millioner mennesker. Antall mennesker som har mistet livet som følge av Covid-19 er snart 620.000.

Troverdige rapporter viser at det trolig ikke vil komme en vaksine før høsten 2021, og at den da vil være både dyr og begrenset, slik at den i starten kun vil gis til en utvalgt gruppe mennesker.

Situasjonen i helsevesenet er heldigvis ikke kritisk nå, men det er små marginer som skiller himmel og helvete, for faktum er at vi ikke er rigget til å håndtere et overveldende antall kritisk syke mennesker på én gang.

– Vi er bedre forberedt enn vi var i vår. Sykehusene våre er bedre rustet og jeg tror en del av utstyret som ble bestilt kanskje har begynt å komme til sykehusene. Men vi må huske på at alle land bestiller det samme, så det er klart det er ventetid og forsinkelser på leveranser, sier fylkeslege Anne Grethe Olsen til iFinnmark.

– Vi kan ikke hvile på laurbærene og si at vi klarte det, for det er en pågående situasjon med smitte i hele verden. Vi er ikke i en stabil situasjon med den lave smitten når folk begynner å flytte på seg og reise og vi ser jo at folk har blitt litt slappere og ikke passer så godt på som tidligere, sier Olsen.

Selv om søringkarantener og egne restriksjoner ble møtt med både kritikk og latterliggjøring i Nord-Norge slo vi smitten helt tilbake i de verste ukene.

Folk var kjempeflinke til å ta dette på alvor. Foreløpig har vi heldigvis smitten under kontroll, men vi ser jo i sommerukene at folk gjerne glemmer seg litt når de møter folk de ikke har sett på en stund.

Og vi er nødt til å minne hverandre på dette. Vi er i en situasjon med mye smitte i verden for øvrig. Og den varslede oppblomstringen av smitte vil bli verre enn nødvendig om ikke folk tar rådene på alvor, eller tror at «faren er over».

-Vi vet jo at det kommer en ny bølge, men den bølgen vi hadde tidligere i år var ikke så stor, fordi vi klarte å begrense spredningen så godt. Skal vi unngå en smitte ut av kontroll må vi huske at vi fint kan ha en fin sommer. Vi må bare tenke litt over hvem vi treffer, og huske å holde avstand til de vi ikke kjenner så godt, er rådet fra fylkeslegen, som også har et godt poeng når hun sier

– Det er jo i år dette gjelder. Til neste år vil vi ha en annen situasjon.

Det er verdt å huske.


Kommentarer til denne saken