Det er merkelig at hver gang viktige og samfunnsnyttige investeringer skal gjøres i nord, så tas kalkulatoren frem, og man regner seg alltid frem til at dette er elendig økonomi. Det finnes ikke et prosjekt som er lite nok for oss i nord, virker det som. Det må bli slutt på dette! Selv om vi bor færre mennesker her enn i sør, så er det her verdiene skapes og ressursene er. Om folket i sør ønsker å ta del i denne rikdommen, må og skal det investeres stort i samferdsel og lokale ringvirkninger av ressursene.

Vi må komme frem til løsninger som gir togforbindelse både til Harstad og Tromsø, og samarbeide med Finland for å få tog til Kirkenes, og utrede muligheten for videre til Alta. Kun på den måten binder vi landet sammen, og gir en fornuftig måte å transportere mat, mennesker og andre ressurser. Skal vi være en vinnerregion, må vi nå alle gå sammen, og forvente og forlange at denne langvarige investeringsskammen for nord stopper opp. Vi må samarbeide på tvers av partier, og på tvers av regioner, da først vil vi ha mulighet å nå igjennom.

Det er begredelig å se hvordan det alltid blir fremstilt som vi i nord for evig skal stå med hua i hånden og skjemmes over å be om noe – og man er lynrask med å få oss til å skjemmes over å be om noe. Vi har store og viktige samfunnsoppgaver som venter, og i så måte er jernbane uhyre viktig for fremtiden vår. Og vi har ingenting å skjemmes over, det er store ressurser som hentes ut fra nord, så her er det bare å nekte å ta innover seg investeringsskammen som staten forsøker å påføre oss, og forvente og forlange samme samfunnsutvikling som i sør.

Roar Olsen

Nordkalottfolkets 2. kandidat til fylkestingsvalget i Troms og Finnmark.