Gå til sidens hovedinnhold

Etterretning og demokratisk kontroll

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Politimester Ellen Kathrine Hættas artikkel «Falske motsetninger på grensen mot Russland» er et godt eksempel på hva jeg advarte mot. Den militære etterretningssjefen advarer mot at noen bevist prøver på å skape motsetninger mellom folk i Nord og Sør. Dette kan skape mistenksomhet mellom mennesker. Er det store engasjementet for å beholde Finnmark som eget fylke egentlig en del av en russisk hybrid krig? Er kampen for en bedre ambulanseberedskap i Nord det samme? Hva er det etterretningssjefen konkret tenker på, hva ønsker han å insinuere? Denne tankegangen tar jeg sterk avstand fra.

Jeg har som ordfører og i mitt øvrige virksomhet i mer enn 4 tiår arbeidet for et godt grenseregionalt samarbeid i Nord. Dette har jeg gjort i trygghet for at Norge ønsker en aktiv bilateral naboskapspolitikk og videreføring og utvikling av Barentssamarbeidet.

Jeg har aldri drevet en privat utenrikspolitikk, tvert imot er jeg veldig klar på, at jeg til enhver tid støtter offisiell den norske utenrikspolitikk. Men jeg vil selvsagt aldri automatisk godta hva en norsk etterretningsgeneral sier. Norsk utenrikspolitikk utvikles av folket i valg, storting og regjering, ikke av den militære etterretningen.

Militær etterretning kan være god eller dårlig. Det er noe Norge nettopp har erfart. Mer enn 300 000 tusen irakere er drept som følge av at vår nærmeste allierte, USAs militære etterretning hevdet at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen. Dette viste seg å være helt feil, og det irakiske folket har betalt prisen. Det betyr ikke at vi ikke skal lytte til militær etterretning, men ha et kritisk blikk på hva de sier og driver på med.

Les også

Falske motsetninger på grensen mot Russland

I Finnmark har vi vært vant med overvåkning og etterretning. Mange partisaner, kommunister og andre fikk føle det på kroppen. Lundkommisjonen fra 1996 dokumentere omfattende ulovlig overvåkning av norske statsborgere. Jeg var selv en av dem som ble ulovlig overvåket. Jeg hadde håpet man hadde lært av dette. Det er viktig at vi har et EOS-utvalg som skal påse at mennesker som arbeider for fredelig sameksistens ikke skal oppleve mistenkeliggjøring verken fra den sivile eller militære etterretningen. På bakgrunn av etterretningssjefen utsagn er det kanskje nå enda større behov for demokratisk kontroll av de hemmelige tjenester.

Min uro er at etterretningssjefens utsagn på nytt skaper mistenkeliggjøring og usikkerhet blant dem som arbeider for fredelig sameksistens med Russland. Jeg håper at alle som arbeider for å få til et godt folk til folk samarbeid og næringssamarbeid med Russland, ikke føler seg mistenkeliggjort og stigmatisert. Dere skal være stolte over det dere gjør og har gjort. Den beste tryggheten Norge kan ha, er godt sivilt samarbeid over grensen med Russland.

Kommentarer til denne saken