Gå til sidens hovedinnhold

Et svik mot befolkningen

Artikkelen er over 1 år gammel

Fylkestingsgruppen i Finnmark Ap sender finnmarkingene rett i gjeldsfella.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis det hadde vært den minste mulighet for det, burde Jonas Gahr Støre og ledelsen i Arbeiderpartiet øyeblikkelig ha satt Finnmark Arbeiderpartis fylkestingsgruppe under administrasjon.

Finnmark Ap har nemlig fått vedtatt et lån på 2,2 milliard kroner fram til 2022, som vil medføre 100 millioner i kostnader i årlige kostnader for fylkeskommunen. Samtidig tømmer fylket sitt eget disposisjonsfond, og bruker det til drift.

Det er ille å se hvordan Aps fylkestingsgruppe på denne måten svikter Finnmarks befolkning, gjennom å sette fellesskapets penger over styr og sende innbyggerne rett i luksusfellen. Alt for å gi det nye storfylket Troms og Finnmark en verst tenkelig start.

Senterpartiet og SV er riktig nok med på galeien. Men det mest spesielle er hvordan Arbeiderpartiet ødelegger seg selv som et ansvarlig styringsparti. Hvem hadde trodd at Ap skulle gi klarsignal for gigantiske låneopptak uten at det overhodet finnes inndekninger?

Blir lånene en realitet, vil Finnmark fylkeskommune gå inn i det sammenslåtte fylket med en gjeldsgrad på 262 prosent – i forhold til inntekten. Det er en gjeldsbyrde ingen andre fylkeskommuner i landet er i nærheten av. Anbefalt grense er opptil 75 prosent.

Når denne gjelden skal betales, betyr det store kutt i fylkeskommunale tjenester som buss, tannhelse, hurtigbåt og videregående skoler. Man må kunne spørre hvor i alle dager tilsynsorganer som kontrollutvalget og revisjonen i Finnmark befinner seg.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal foreta en lovlighetskontroll av vedtakene. Vi forventer også at fellesnemda for Troms og Finnmark begrenser skadevirkningene av det økonomiske uføret Finnmark Arbeiderparti er i ferd med å sende befolkningen i Troms og Finnmark ut i.

Det er ganske utrolig å være vitne til hvordan Ap går aktivt inn for å pådra seg mest mulig gjeld i forkant av sammenslåingen.  Det er å misbruke tilliten politikerne har fått for å forvalte fellesskapets penger til beste for befolkningen.

Ragnhild Vassvik sier på en ganske giftig måte at dette er «litt av vår medgift på godt og vondt i det nye storfylket».

Det er så man må gni seg i øynene. Det kan virke som en bitter Vassvik er ute på et primitivt hevntokt.

Vassvik kan gå videre til et godt betalt ordførerverv i Gamvik, mens en uskyldig tredjepart blir sittende igjen med regninga. Å bruke vanvittige låneopptak aktivt som et spill for å få en sammenslåing til å havarere, er rett og slett tragisk. Det er innbyggernes rettssikkerhet som skyves til side.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Kommentarer til denne saken