Er Fette najs Kuke kult?

«FETTE NAJS»: Fanklubben til Bilal tok utrykket til sitt hjerte, etter at Bilal brukte det på scenen under Stjernekamp tidligere i høst.

«FETTE NAJS»: Fanklubben til Bilal tok utrykket til sitt hjerte, etter at Bilal brukte det på scenen under Stjernekamp tidligere i høst. Foto:

Av

Er du i tvil, bruk et speil. Hvordan ser det ut fra den andre siden?

DEL

Meninger «Kuke kult» er forkortelse av «kukelure kult», som betyr litt inneslutta, snirklete rart, men som likevel er veldig kult! Kukelure er et sneglehus, som er veldig inneslutta og snirklete. Så språklig har jeg mitt på det tørre. Da er det vel greit?

Det er den som sier noe, som har ansvar for hvordan det blir oppfattet. Er det et uttrykk som høres ut som kjønnsorgan, ja, da oppfattes det fort som akkurat det.

Hm, jeg har vel egentlig ikke stemmerett i saken. Jeg kom jo til Finnmark første gang i 1990, så jeg er jo bare innflytter fra Oslofjordbotn.

Speil, speil

Såpass må du tåle, har jeg fått høre. Skjerp deg, søring. Må jeg det? I så fall må den som bruker uttrykket, tåle å få tilsvarende i retur: En kollega ville henge opp en plakat med teksten «fette naijse premier». Jeg redigerte inn «kuke kule premier» og ba ham henge opp begge versjoner. Plakaten som kom; «megakule».

En ting er hva folk sier over et kafébord, det får bli opp til vennegjengen. En annen ting er hva som skrives og publiseres. Eller som sies av noen du ikke kjenner så godt. Hva om sjefen din sa at du hadde en kuke kul bukse på i dag?

Jeg bruker ikke uttrykket så ofte. Men når fette najs blir servert, svarer jeg: – Ja, helt enig, kuke kult! Jeg har fått en del rare blikk. Noen rødmer, ler usikkert. Men, såpass må de vel tåle? Godkjenner Språkrådet fette najs, er kuke kult også en kandidat som årets nyord.

Ikke stjel fra de unge

– Men ungdommen sier det jo, sier de unnskyldende, voksne folk over 40 og 50 år. Hva så? Skal alt ungdommen gjør, plutselig være greit? Da gjør du ungdommen en virkelig urett! Godt voksne folk ødelegger fullstendig for de unge ved å kopiere dem. Ungdomsspråk skal være litt på tvers av det etablerte. Hva er ellers vitsen, lissom?

Når de etablerte later som de er rebelsk ungdom, hva sitter de unge igjen med da? Nei, har du blitt over 40, stå for det og bruk de uttrykkene du kan fra før.

Spade er en spade

Det handler ikke om å være snerpete eller gammeldags. Handler det om frykten for å bli stemplet som «suring over trettisju»? Er det som får folk til å ikke ville å kalle en spade for en spade?

Uttrykk og skjellsord som går på rase, kjønn eller legning er ikke greit. Har vi ikke vært enige om det ganske lenge i landet vårt?

Kan for få ord?

Og, det bør jo for satan være inn i helvete svartens dødsenkelt å finne noen jævla fordømte kjønnsnøytrale ord, om du absolutt må gørre drit ut av kjeften for å understreke et poeng?

Sylvi Jane Huseby

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags