Gå til sidens hovedinnhold

Er FeFo mer glad i penger enn dyrevelferd?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag har vi vurdert å reise hjem til Finnmark, til Andsnes, hvor det er de og langt fra andre hunder. Vi har tenkt på dette i flere dager mens vi hører om flere syke hunder, hunder i nabolaget som brukte leke sammen får ikke hilse på hverandre. Og vi lufter vår lille 6 kilos pelsball i hagen, og sørger for at ingen andre får tilgang.

Dette er en isolering av vår firbeinte for å søke å forhindre at han blir tatt i fra oss grunnet en sykdom som sprer seg raskt, er dødelig og som gir dyret en grusom slutt på livet.

Jeg har en gang før hastet han av gårde til veterinær, i troen på at hans siste time hadde kommet. Det var for noen år siden da en kronidiot la ut gift i hundegodis i parker i Oslo. Jeg husker jeg var livredd for at min lille skulle dø, og i dag kjente jeg det knyte seg i brystet da han kastet opp guffe, etter å ha slukt leverposteien litt for fort. Heldigvis er han frisk og rask, og det var et lite oppgulp. Men jeg er skjelven ennå!

Vi følger med nyhetene, samtidig som vi får stadig mer informasjon via vår veterinær i form av oppdateringer via nyhetsbrev og pushvarsler. Jegere og dyreeiere i Finnmark fortviler: Jeg er i dag blitt kontaktet av jegere bosatt i Finnmark som er i harnisk, og sjokk, over at FeFo ikke inndrar jaktlisensene til Jegere for å forhindre at den mystiske epidemien som rammer hunder over hele landet skal spre seg. Over 2000 jegere og et ukjent antall fuglehunder er på vei til Finnmark i disse dager for å starte jaktsesongen.

Et jaktkort for ikke-beboere koster 1400 kroner per jeger. Det vil si at FeFo drar inn 2,8 millioner kroner av jegere som ønsker å jakte i fylket, man kan undre seg om Fefo er mer interessert i de pengene som jaktlisensene drar inn, enn å verne om fauna og dyreliv.

I Finnmark har vi både rev og ulv, som er i hundefamilien, og så langt vet vi ikke om denne sykdommen sprer seg til disse to artene. Vi har ingen idé om dette kan smitte videre til jerv og bjørn, eller om det er noe som kan overføres til andre dyr. Faunaen i Finnmark er sårbar, og vi må verne om de dyrene vi har. Hva skjer når rev sør over hele fylket, og ligger strødd utover. Eventuelt når hunder begynner dø for fote i Finnmark fordi FeFo var mer opptatt av profitt enn dyrevelferd.

Skal ikke FeFo være en non-profitt-organisasjon som skal ta vare på naturressursene i fylket. Formålet med Finnmarksloven er å legge til rette for at grunn og naturressursene i Finnmark forvaltes på en balansert og økologisk bærekraftig måte, til beste for innbyggerne i fylket og særlig som grunnlag for samisk kultur, reindrift, bruk av utmark, næringsdrift og samfunnsliv. (fefo.no) Hvorfor kontakter jegerne meg? Fordi de vet jeg skriver for en av finnmarks største aviser, og dermed har mulighet å nå ut i media. De vet jeg er tøff nok til å sette spørsmålstegn med FeFo sine prioriteringer.

Jeg trodde faktisk FeFo var finnmarkingenes forkjemper, som skulle jobbe for deres rettigheter land og vann i fylket, og at de skulle forvalte fylket på vegne av finnmarkingene. Slik dette foregår nå så er det faktisk MOT finnmarkingene, og uten tanke for hvilken naturkatastrofe som kan forekomme dersom vi sier ja takk til 2000 jegere med et kanskje dobbelt så høyt tall av fuglehunder som skal til fylket.

Og det med en epidemi som dreper hunder, som hverken Veterinstituttet, Mattilsynet eller andre vet årsaken til eller hvorfor det sprer seg, til hunder. Det sier seg selv at så lenge smittekilden ikke er funnet, og det sprer seg så raskt: Karantener, reiseforbud, og selvsagt må de som skal ha med seg jakthunder fra smitteområder nektes å reise. Sverige og Danmark nekter innreise for hunder på grunn av utbruddet blant de norske hundene, og vi må nå få Jeger og Fiskeforeningene i Finnmark og Troms på banen, sette inn alle mulige tiltak for å stoppe dette.

De firbeinte betyr mye for oss eiere. De er en del av familien vår, enten de er til Jakt, arbeidshund eller bare for kosen sin del. Jegere er redde og fortvilet, og jeg har kanskje ikke jakthund selv, men kjenner på det: VI ER REDDE FOR DYRA VÅRE!

Når da Fefo ikke innstiller jakta, selv om det er påvist sykdom hos veterinærer over hele Norge; Ja da vet vi hvem Finnmarkingene skal rette sine krav til når hunder begynner dø for fote i Finnmark. De samme jegerne ønsker å ikke legge seg ut med FeFo av frykt for at det skal slå tilbake på dem ved en senere anledning; i form av avslag på søknader, dispensasjoner mm.

Er dette en organisasjon ala Don Corleone som ingen må legge seg ut med, fordi man mister rettigheter, vedteig etc ved å gå imot? Det får meg til å undre hva FeFos rolle egentlig er; Et forvaltningsorgan som påstår å være fri for profitt, men som setter 2,8 millioner kroner foran dyrevelferd.

Kommentarer til denne saken