Gå til sidens hovedinnhold

Er det lov å klippe plen på søndager? Her er det endelige svaret

Skal du unngå nabokrangler i sommer så bør du lese dette.

(Nettavisen): Er du en av dem som tar frem gressklipperen på søndager, og tenker at det er helt greit – ja, da bør du kanskje tenke deg om en gang til før du begynner å støye for naboen.

– Vi har en lov om helligdagsfred, og den sier at man ikke skal drive med unødig støy. Det vil si at det skal være ro for naboene, sier Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i forbrukerorganisasjonen Huseierne, til Nettavisen.

Det betyr at man ikke skal bruke støyende maskiner, som gressklipper, kantklipper eller en motorsag på søndager og på alle offentlige helligdager.

– Så er det en utfordring, for loven er under press. Man jobber i ukedagene og har mer tid i helgene, så folk tenker at «kan jeg ikke få lov til å gjøre det likevel», sier Pihl.

Les mer

Over 100 finnmarkinger har svart: Dette irriterer mest med naboen

Dette risikerer du

I loven om helligdagsfred, som sist ble oppdatert i 1995, står det derimot helt tydelig at:

«På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm. Ved kirke eller gudstjenestested er det mens helligdagsfreden varer ikke tillatt å forstyrre gudstjenesten med unødig larm eller arbeid eller annen forstyrrende virksomhet».

Men loven gjelder ikke bare i kirketiden søndag formiddag, som mange kanskje tror:

– Den gjelder hele søndagen, og på alle helligdager, påpeker Pihl.

Og bryter du loven risikerer du bøter på flere tusen kroner. Bøtene varierer, men for noen år siden truet politiet i Telemark med bøter på 3000 kroner for brudd på loven.

– Det som stort sett vil skje er at politiet blir ringt opp og så kommer de og ber deg om å slutte. Du kan bli bøtelagt, men det skjer nok i de færreste tilfellene, tror han.

Det er likevel et unntak, og det er den offentlige fridagen 1. mai. Fordi dagen er en høytidsdag og ikke en helligdag, omfattes den ikke av loven om helligdagsfred.

– Så da kan man faktisk klippen plenen, sier Pihl.

Dette er helligdagene

 • Vanlige søndager
 • Første nyttårsdag, 1. januar
 • Skjærtorsdag, 1. april neste år
 • Langfredag, 2. april neste år
 • Første påskedag, 4 april neste år
 • Andre påskedag, 5. april neste år
 • Kristi himmelfartsdag, 13. mai neste år
 • Første pinsedag, 23. mai neste år
 • Andre pinsedag, 24. mai neste år
 • Første juledag, 25. desember
 • Andre juledag, 26. desember

– Støy kan gå langt

Hans klare råd er å snakke med naboen om du likevel vil klippe plenen på en søndag.

– Det er noen steder man ringer politiet med en gang, og det er veldig dumt. Gå heller og snakk med naboen. Da vil man stort sett finne en god løsning, det er vår erfaring.

– Ha et godt forhold til naboen din, det kan være en god investering, sier Pihl.

Men sier naboen at det er greit at du klipper plenen, er det viktig å huske på at det likevel kan være andre som plages.

– Selv om man snakker med naboene ved siden av så kan støyen gå ganske langt, understreker Pihl, og viser til at det også er forskjell på om du bor i tettbygd strøk eller mer grisgrendt dersom du tar deg en rusletur med gressklipperen en søndag.

Utfordring

Det er også en del som tar kontakt med Huseierne for å spørre om råd.

– Det er en del som kommer med spørsmål til oss knyttet til helligdagsfred. De spør sjeldent om egen støy, men om naboens og hvordan det kan håndteres, forteller han.

Han tror det også vil bli en ekstra utfordring i sommer, når mange skal på hytta.

– På hytta er det et annet tankesett, og der er man stort sett bare i helgene. Men igjen, snakk med naboene før du starter med arbeidet. Det kommer jo også an på hvor hytta ligger, sier Pihl, og legger samtidig til:

– De som veldig gjerne vil klippe gresset på en søndag, kan bruke robotgressklipper. Det er ikke gressklipping som er forbudt, men støyen, sier han.

Kommentarer til denne saken