En koronoasmittet mann landet tidligere denne uka på Hammerfest lufthavn. Mannen hadde vært i utlandet på ferie – i et høyrisikoområde for smitte. Han fulgte alle anbefalinger som gis, og dro rett i isolat. I går, fredag kveld, ble det bekreftet at han er smittet av koronaviruset. Det første smittetilfellet i Finnmark.

Det blir ikke det siste.

Vi blir nå nedringt av bekymrede folk, som stiller spørsmål om hvorfor i alle dager ikke kommunene innfører umiddelbare stengningstiltak for å begrense smitte.

I Kirkenes rapporteres det om busslaster med turister fra Finland, som fyller hotellene. I Hammerfest ligger Hurtigruta til kai, og det velter ut turister i gatene. Dette var i dag.

Samtidig utspiller det seg scener på lokale matbutikker, som de færreste av oss noen gang trodde vi skulle oppleve. Folk hamstrer mel og hermetikk, butikkene tømmes for tørrvarer og mat som tåler lang lagringstid. Folk unngår å håndhilse. Kafeer og restauranter er stengt. Taxinæringen vil ikke lengre transportere folk.

På sykehusene er det kalt inn ekstra mannskap for å håndtere det vi vet kommer. I Hammerfest ble det i går satt inn sykepleierstudenter i beredskap. I samme by var det lørdag nærmest folketomt på samtlige butikker i sentrum, med unntak av på apoteket. Der henger det lapper med informasjon om at man kun får kjøpe én pakke paracet hver, og at man må holde seg én meter unna andre kunder og betjening.

I går kveld landet et fly i Kirkenes. Om bord var det flere titalls ungdommer som har vært på skoletur til Frankrike. De ble hentet av pårørende. Noen ble fløyet videre til Vadsø. Her ble de hentet av representanter fra Vadsø kommune i fullt verneutstyr. Bildene våre fra flyplassen kunne vært tatt rett ut av en katastrofefilm fra Hollywood. Men de er tatt på Vadsø lufthavn.

Disse ungdommene skal rett i karantene. Widerøes fly er som vi alle vet ikke særlig romslige, og både piloter og kabinansatte er utsatt for smitte hele tiden. I tillegg til de mange, mange passasjerene om bord. En småbarnsmor forteller at hun var så redd for å smitte barna sine etter at hun kom hjem fra en flytur, at hun nå har flyttet ut på sofaen.

Fortsatt drar Widerøe av gårde fra småflyplass til småflyplass, med folk om bord som vet at de sannsynligvis er smittet.

En av dem er Britt Tande fra Hammerfest. Hun har vært på ferie i Thailand, og landet i går kveld i Hammerfest. Både hun og mannen er avhengig av rullestol.

– Da vi landet i Tromsø fikk vi beskjed om at vi måtte i karantene i 14 dager. Da vi kom til Hammerfest ringte sjåføren på handikapbilen og sa at han ikke kunne hente meg, for da ville han bli satt i karantene i 14 dager. Han beklaget at han ikke kunne hente meg, forteller Britt

– Der satt vi. Jeg begynte å ringe rundt til kommunen og til legen. Alle plasser jeg ringte var beskjeden den samme; de kunne ikke hjelpe meg. Alle sa at jeg var for smittsom til at de kunne hjelpe meg. Vi satt i tre timer før det kom en mann fra kommunen til slutt.

Hun var altså for smittefarlig til å hentes, men ikke til å fly fra Tromsø til Hammerfest. Og til å bli etterlatt på flyplassen i 3 timer.

– Vi følger Folkehelseinstituttet og deres anbefalinger til enhver tid. De grepene vi har tatt i flyene er; ikke servering eller salg om bord i flyene for å begrense potensiell smitte. men utover det, i forhold til hva vi flyr og når vi flyr, så følger vi FHIs anbefalinger, sier Catharina Solli som er kommunikasjonssjef i Widerøe til iFinnmark.

– Det er mange regler som spiller inn for sikkerheten i luftfarten. Det er nok atskillig strengere krav enn det passasjerene kanskje er klar over. Vi tar selvsagt alle rådene fra Folkehelseinstituttet svært alvorlig, sier Solli til iFinnmark.

– Flyplassen i Hammerfest vil ikke bli stengt. Den har stor betydning for vår beredskap. For alle helsereiser og for aktiviteten i Barentshavet spesielt, skriver ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss, i en sms til iFinnmark.

Men burde ikke da kommunen og helsevesenet ha sørget for at flyplassen, som særlig viktig for beredskapen, var en såkalt ren sone? Med sykepleier på plass med informasjon, med to separate innganger for folk som skal i karantene og ikke? Med en plan for hvordan disse smitterammede og syke skal fraktes fra A til B.

– Dette har kommet på oss de siste to døgnene og vi har jobbet på spreng for å håndtere det mest prekære. Dette er en helt unormal situasjon. Så det å forutse ting, og å kunne være i forkant er veldig vanskelig, sier ordføreren til iFinnmark.

Frosta kommune i Levanger er en av de hardt rammede kommunene i landet. Størrelsen på kommunen, og folketallet, er også sammenlignbart med mange kommuner i Finnmark. Frosta har stengt av kommunegrensene for å hindre smitte inn og ut av kommunen. Det bør flere kommuner i Finnmark nå sterkt vurdere. De minste kommunene er også de mest sårbare. Det er ikke flust av verken politi eller helsepersonell overalt. Og vi må kunne forvente at politisk ledelse tar dette tilstrekkelig innover seg, og innfører tiltak som i beste fall kan redde liv.

– Vi vil diskutere dette i beredskapsledelsen. Vi har foreløpig ikke gjort det. Men det er veldig vanskelig å finne balansen. Vi har et næringsliv som er avhengig av tilføringer av varer. Vi er på ballen hele tiden og prøver å få ut informasjon, sier Sivertsen Næss.

Vi har alle stor forståelse for at dette er en unormalt vanskelig situasjon å håndtere. Det er det for de fleste av oss.

Sykehusene har allerede varslet om at de ikke har kapasitet til å ta tester av alle som ønsker. Vi vet også at ikke alle som trenger behandling kan ta det som en selvfølge.

Eirik Palm, kommunikasjonssjef i finnmarkssykehuset sendte i dag ut følgende beskjed:

Finnmarkssykehuset etablerer adgangskontroll ved sykehusene. Tilsvarende tiltak vurderes ved andre behandlingssteder. Ved Kirkenes sykehus er adgangskontroll opprettet fra fredag ettermiddag. Ved Hammerfest sykehus vil ordningen være i gang i morgen, søndag. I Alta er dette også innført i dag, lørdag.

Ankomsten til sykehusene er begrenset til hovedinngangene. I tillegg kommer akuttmottak/legevakt. For å redusere smittefaren ønsker vi færrest mulig inne på sykehusene. Tilgang gis derfor til våre pasienter, partner på fødeavdelingen, samt nærmeste pårørende til alvorlig syke. I Hammerfest gis det også adgang til nærmeste pårørende til barn som er innlagt på sykehuset.

Vi vet også at prognosene fra WHO og FHI sier at pandemien først vil nå toppen mellom mai og august i år.

Det er ganske lenge til.

Som et av fylkets største og viktigste mediehus tar vi samfunnsoppdraget vårt på aller største alvor. Vi innfører i tillegg til koronasenteret på iFinnmark.no direktesendinger annenhver time i neste uke.

Informasjonsbehovet er enormt ute i fylket.

Vi er helt avhengige av et godt samarbeid med politisk ledelse, helsevesen og politi i tiden som kommer.

Dette er den eneste måten vi kan få ut viktig, og riktig informasjon til befolkningen!