Gå til sidens hovedinnhold

Enhver som bruker en diagnose mot noen i en diskusjon, har tapt diskusjonen automatisk

Artikkelen er over 1 år gammel

Når voksne mennesker settes på plass av fakta, forskning og klar tale av ungdom, da er det nok flaut, skriver Nann Jovold-Evenmo.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hetsen tar ingen ende. Ikke rart at ungdom vegrer seg for å engasjere seg.

Jeg leser med avmakt alt som skrives om svenske Gretha Thunberg og hennes miljøengasjement.
Voksne menn kritiserer henne og mener hun tar feil, selv om det hun kommer med er forskningsbasert evidens.
Klimaskeptikerne opptrer i flokk som prepubertale rasshøl, og vi leser en heksejakt på ei ung jente som tør å stå opp mot makta. Når klimaskeptikerne ikke klarer ta henne på fakta, så går de på hennes diagnose: Asperger.
Det er ganske rart at når man er ung og engasjerer seg, så møtes man ikke bare av hersketeknikker og usakligheter, men man møtes også av et kor av kaklende høns som bruker utseendet, bakgrunnen og eventuelle diagnoser mot en for å «idiotforklare» seg selv. Da er det ikke rart at mange unge vegrer seg for å delta politisk eller brenne for en viktig sak.
Skal det være slik?

Er ok å trakasseres fordi man engasjerer seg?
Forfatter Kaj Skagen anser henne som «ensporet», «blind for nyanser» og påstår hun er antidemokratisk i sin tankegang. En «autoritær og utopisk» forfører. Samtidig er det andre, blant annet sentrale politikere, som på sine facebooksider sammenligner henne med nynazister, Hitler-jugend, og mener hun går Hitlers propagandamaskineri en stor høygang.
jeg har også lest på twitter og facebook godt voksne mennesker som kommenterer jentas utseende, og hvor pulbar hun er og ikke er.
Hennes «karakteristiske trekk viser hjerneskaden hennes», var det en som mente på twitter.

Til og med personer jeg kjenner klarer lire av seg at diagnosen hennes gjør henne til en robot. Hun programmeres til å mene dette fordi andre sier hun skal mene det.
Den unge jenta har ikke evne til å tenke selv, på grunn av en autismespekterdiagnose, og hun opptrer derfor som en apekatt, og sier hva andre sier.

Hun har asperger derfor kan hun ikke redegjøre for fakta eller evne til å prosessere informasjon og kunnskap, og blir derfor matet med informasjon hun ikke er kapabel til å forstå.
Det er en holdning mot denne unge damen som er hårreisende og direkte trakasserende.

Jeg har forståelse for at det er skummelt å bli motsagt av en ungjente.
En som attpåtil knebler store menn i dress med sine uttalelser.
Det kan sikkert være kjempeskummelt, spesielt når man er ideologisk eller politisk motstander av det som presenteres.
Når voksne mennesker settes på plass av fakta, forskning og klar tale av ungdom, da er det nok flaut. Men å gå til personangrep på et menneske, for hennes utseende, engasjement og kunnskap; Da har man krysset en grense man aldri burde krysset.

Jeg diskuterte Thunberg med en i slekta i sommer.
Vedkommende mente at Thunberg var en robot (slik også Kari Jaquesson mener) og derfor fores av andre med det hun skal si, og at hun ikke evner å tenke selv, på grunn av sin aspergerdiagnose.
Jeg spurte da rett ut;
Enn meg? Mener du jeg kan tenke selv? Kan jeg ha egne meninger?
Vedkommende så rart på meg og svarte at jeg hadde alltid gått egne veier og ment mitt, men det hadde ikke noe med saken og gjøre.

Hetsen mot Thunberg angår meg i den største grad fordi JEG har asperger!
Samme diagnose.
Ingen hjerneskade, sykdom, skade eller psykisk sykdom.
Kun en diagnose, som for min del sier at jeg sliter med blant annet ironi, har stålfokus på det jeg liker, at kopper skal stå sånn i skapet, fargekodet kleskap.
Dette gjør at jeg ikke klarer sove i rødt sengetøy, og har problemer med store forsamlinger fordi jeg har ikke filter slik vanlige mennesker har til å screene ut relevant informasjon og koble vekk det som ikke er viktig.
Dette er en diagnose som stigmatiseres, fordi man ikke har satt seg inn i hva det gjelder.
Jeg støtte for noen år siden på en ansatt i NAV som spurte om jeg var «hjerneskadet og hadde lav IQ» , fordi det stod i mine dokumenter hos NAV at jeg hadde asperger. Dette tiltross for at NAV-ansatte har kursing i autisme og asperger, for å fjerne stigmaet, og skape kunnskap om diagnosern.
Mange tror fortsatt at de med asperger er RainMan (Dustin Hoffman/Tom Cruise filmen) , at man står og dunker hodet sitt i veggen, kun ramser opp tall eller ord. Det er fortsatt utrolig mange som tror at de ikke evner å ha tale eller takler blir tatt på.
Dette er direkte kunnskapsløshet, for jeg sier som psykologen som stod for min utredning; «vi har nok alle et snev av asperger».
Jeg har snakket med andre «aspies» om dette, og vi er alle oppgitt over stigmatiseringen, mangel på forståelse og kunnskap.
De jeg kjenner med asperger er personer med høy IQ, høye utdannelser, sære interesser, og en fantastisk evne til å sette søkelys på et tema, gjøre en god jobb innen noe de liker.
Min «super power» som aspie er at jeg er ekstremt opptatt av rett og galt, og elsker forskningsartikler.
Det er mange fantastiske personer i verden med Asperger; Skulespillerene; Daryl Hannah, Sir Anthony Hopkins, Dan Aykroyd, Jerry Seinfeld, for å nevne noen.
Regisørene; Woody Allen og Tim Burton.
Musikerne; Cortney Love, Susan Boyle, Adam Young (Owl City) Gary Newman (Cars), Marty Balin (Jefferson Airplane) og norske Knut Arve Liabø.
Det er også mange store bedriftsledere og eiere; som blant annet Bill Gates.
Ingen av disse vill man kritisert for deres uttalelser med evidensbasert forskning, eller stigmatisert som «rainman», eller en robot.

Ville man brukt revmatisme eller en prolaps mot noen i en debatt?
Jeg vet man i mange år, og fortsatt, bruker kjønn mot folk i diskusjoner. Ofte som hersketeknikker; «Jenta mi», «søta», «snuppa», «gro noen baller» osv. Vi vet at å bringe opp kjønn, så har vi lagt diskusjonen død.
Hetsen mot Gretha Thunberg, på grunn av hennes asperger, får meg til å undre på hvor langt man er villig til å gå for å bruke en persons diagnose mot en i en politisk diskusjon.
Men vil man bruke noens prolaps mot dem når man diskuterer? Du har prolaps, så du kan ikke diskutere økonomi og helsespørsmål.
Eller hva med revmatisme? Kanskje migrenesykdommer?
Jeg ser forskningen, men jeg tror du har så vondt i hodet ditt at du ikke evner å se at forskningen er feil, selv om verdens beste klimaforskere mener du har rett.
Eller hva med diabetes?
Du har diabetes og kan derfor ikke uttale deg om gratis skolemat!
Selv diskuterte jeg klima på twitter, med en kjent norks klimaskeptiker, som jeg har kjent i 20 år. Da jeg skrev at «jeg har da asperger, og du har aldri anklaget meg for å være en robot» valgte hun å blokkere meg. Blokkere, heller enn å faktisk diskutere og beklage stigmatiseringen.

Hetsen mot personer med diagnoser kommer som hersketeknikker eller rett og slett en total kunnskapsløshet. Og den må stoppe.
Enhver som bruker en diagnose mot noen i en diskusjon, har tapt diskusjonen automatisk!

Kommentarer til denne saken