Han holder seg nå ved oppdrettsanlegget til Cermaq i Olderfjorden.
Personlig synes jeg det er helt naturlig at han oppholder seg der.
Tror heller ikke han forlater de, med det første, eller egentlig ikke i det hele tatt
På alle bilder og filmer jeg har sett fra anlegg i Russland, er alle hvaler holdt i fiskemerder.
At han nå holder seg ved slike, underbygger nok bare påstanden om at han kommer fra Russland, og at han nok er holdt i en slik fiskemerde, før han dukket opp her. Som jeg ser det var dette endelig noe kjent for han. Men understreker at dette er kun mine tanker, ikke noe som kan bevises, selv om jeg selv synes det er veldig forklarende.

Torsdagens oppdatering fra forsker og marinbiolog Eve Jourdain, gikk på at han muligens jakter og spiser.
Han virker tilsynelatende å være i fin form.
Må si at det ville vært helt fantastisk om han nå er startet med å ta til seg næring selv.
Når det er sagt, har Hammerfest Kommune fortsatt et stort ansvar. Vi kan ikke bare tro han spiser og har det bra, vi må faktisk vite.
Det er en selvfølge at man nå får satt kameraovervåking på han, slik at man får sett at han faktisk spiser, og at han spiser nok. For det holder ikke at han spiser litt, da vil det på sikt gå ille for han.
Jeg regner derfor med at Mattilsynet har fornyet tillatelsen til kameraovervåkning allerede mandag neste uke, når Eve er tilbake etter noen dager fri. Dersom det skulle vise seg at han ikke spiser, har det gått 10 dager siden han sist spiste den normale mengden, og selv om disse kan gå en god stund uten mat, vil det på sikt kunne føre til dehydrering, siden hvaler og delfiner drikker ikke vann fra havet, men tar opp vann fra maten de spiser. I tillegg er det ganske reel å ha i bakhodet, at hvis han går lenge uten mat, vil tilførsel av mat igjen kunne gi han Reernæringssyndrom. Noe som kan bli en dødelig tilstand, den dagen man evt begynner å fore han. Desto lengre noen går uten mat, jo større mulighet er det for at Reernæringssyndrom kan oppstå.

Vårt formelle ansvar for Hvaldimir startet i mai. Fiskeridirektoratet ba om råd fra Havforskningsinstituttet i forbindelse med hva som skulle gjøres med hvitvalen som dukket opp i Hammerfest. Havforskningsinstituttet meldte 15. mai at rådet nå foreligger, og instituttet mener at hjelpeplikta som er hjemla i Dyrevelferdslovens §4 gjør at dyret bør fôres etter et faglig basert regime.
Hammerfest kommune i samarbeid med organisasjonen Norwegian Orca Survey fikk derfor det formelle ansvaret for å sørge for at fôringen skjer i henhold til fastlagte rutiner på et fast egnet sted i Hammerfest.

Det er sikkert kjempemoro å ha Hvaldimir i Olderfjorden, og det ser absolutt ut som han har det fint der, men hva hvis han ikke spiser, eller spiser nok?
Hvordan skal Hammerfest kommune, med det formelle ansvaret for det dyret, stolt kunne si at vi gjorde det vi kunne?
Nei, vi gjorde faktisk ikke det vi kunne, hvis han ikke har det bra. Vi kan ikke si a og ikke b.
Nå må vi følge opp det vi startet med, og her må kommunen og Mattilsynet, selv om det er ferie, gjøre sitt for at vi får konkrete bevis for hvordan han har det.
Får litt en følelse av at det er ferietid og en hund eller katt som bare er sluppet fri, for å klare seg selv.
Ja, Hvaldimir er et vilt dyr, dog tam, men likevel pr definisjon nå blitt vårt ansvar.
La oss være ansvaret bevisst, selv om han nå holder seg i Olderfjorden.
Skulle det vise seg at han ikke jakter og spiser som han må for å kunne leve i det fri, ikke bare bør, men må man se på muligheten til å frakte han til Hammerfest igjen i en fiskemerde. Han som høyst sannsynlig er vant til å være i en slik, vil tvilsomt levne Olderfjorden uten at han fraktes i en slik, og siden han nok er vant til det, vil det bli en relativt grei oppgave, hvis man kan kalle det å ta en hval i en fiskemerde en grei jobb.
Ett annet alternativ enn Hammerfest Havn, kan være Akkarfjorden her på Øya. Få sin base der, og vil da være klar av Ren Havn prosjektet. Da vil det være enkelt å følge han opp, med base for de som skal gjøre det i byen. I tillegg er dette et rolig og pent sted.
For selv om han tydeligvis liker seg med merdene i Olderfjorden, vil det på sikt bli et tidsspørsmål, hvis han ikke spiser, til han blir syk. Så fremst ikke Cermac, ønsker ta på seg ansvaret å ta seg av han, er jeg redd det blir nyhetens interesse å ha han der.
For hvem skal da ta ansvaret for at han har det fint, også når vinterstormene herjer som verst.
Og hvem skal ha ettersyn og passe på han de neste 50 årene pluss?
For selv om han tar til seg mat, er han likevel et enkelt bytte for andre sjøpattedyr og også mennesker.
I tillegg så kommer spørsmålet opp hvor sikkert er det å ha han der.
Senest i går, hørte jeg om noen som dro ut til han, og så selv bilder på instagram av ei jente som hoppet i vannet og badet med han. Kun med et tau knyttet rundt livet. Hvor sikkert vil de være, hvis noe skulle skje, og hvor lang tid tar det når det blir mørkt, til noen finner ut at de f.eks skal skyte han for maten sin del?
Det å spise han er faktisk en av de tingene som daglig kommer opp i tråder om han.
Dette er veldig reelle ting som kan skje.
Fortjener han ikke å bli tatt skikkelig vare på?

Mange motstandere drar frem Turist kortet. Og jeg har ingen problemer med å se det.
Men en tam hval, som er så dressert som det han er, og gjør kunstner er en turist attraksjon uansett hvor han er, så hvorfor ikke i Hammerfest?
Han blir faktisk ikke en mindre attraksjon om han er en annen plass.

Nordkapp platået har 300 000 besøkende hvert år, det er høyst sannsynlig at de 300 000, eller kanskje flere, siden vi har "åpent" året rundt, vil ta turen om Hammerfest også for å se på han.
Nå må vi slutte å være så redd for å kalle en spade en spade.
Vi har spurt andre plasser hvor det er mulighet å ha et slikt dyr, og alle har takket nei.
Hvorfor legger ikke vi til rette for at han kan være her permanent.

Så kjære Hammerfest Kommune nå må dere følge opp det dere tok på dere, med å faktisk få bevis for hvordan han har det, og deretter trekke konklusjonen hva som skal gjøres, og gjøre noe.
Man kan absolutt ikke bare tro nå, man må vite.

Pannekaka har to sider, uansett hvor flat du gjør den, og Hvaldemir trenger noen som har oppsynet med han.
Hvaldimir blir aldri en vill hval, selv ikke om han tar til seg mat.
Han er så tam, at han faktisk er til fare for både seg selv og mennesker, da de ikke klarer holde seg unna han. Og la meg minne dere på at han faktisk formelt ble vårt ansvar i mai.