(Nidaros)

Den enslige firebarnsmoren i Trondheim skrev en annonse der hun for første gang var åpen om at hun har dårlig råd. For henne og familien er dette ekstra utfordrende ved juletider og i andre ferier.

– Uansett hva jeg kjøper, om det så er en tyggispakke, så må jeg kjøpe fire. Og med den inntekten jeg har, så sier det seg selv at barna mine ikke akkurat er bortskjemte.

«Elise» ønsker å være anonym av hensyn til de fire barna sine. Hun opplever at det er mye stigmatisering knyttet til det å være fattig i Norge, og vil ikke at barna skal bli plaget.

Stort nederlag

Firebarnsmoren er enslig, og har vært uføretrygdet i to år på grunn av en revmatisk sykdom som gir sterke smerter og stivhet i kroppen.

– Jeg har alltid hatt vondt. Men når man lever med revmatisme, så tror man at det er slik det skal være. At stivheten og smertene er normalt. Men så ble det gradvis verre og verre.

Til slutt rådet fastlegen henne til å bli ufør, noe «Elise» tok veldig tungt.

– Det har vært et stort nederlag for meg å bli syk. Jeg er egentlig ikke en svak person. Jo sykere jeg blir, jo mindre føler jeg at jeg strekker til.

Ikke råd til fritidsaktiviteter

I følge tall fra SSB opplyser 6 prosent av Norges befolkning at de bor i en husholdning som har det vanskelig eller svært vanskelig å få endene til å møtes. I tillegg mener 19 prosent at de ikke har mulighet til å klare uforutsette utgifter i hverdagen.

I «Elise» sitt tilfelle gjør husleien på 12.000 og høye SFO- og strømutgifter, at familien sitter igjen med lite til overs etter at alle regningene er betalt. Fordi uføretrygden og barnetrygden går med til å dekke de grunnleggende behovene, er det vanskelig å sette av penger til ferier.

– Vi var et helt år uten internett, men jeg har tatt meg råd til det nå. Jeg så at barna mine trenger internett, fordi det har mye å si for sosialiseringen blant de unge i dag, sier hun.

Barna til «Elise» deltar ikke på fritidsaktiviteter på grunn av økonomien. Hun har ikke råd til at alle fire skal få gå på fotball. De er derimot flinke til å gjøre aktiviteter som ikke koster penger.

– Vi drar på fisketurer, bærturer, og vi finner på leker. Jeg prøver å sosialisere ungene, og derfor drar vi mye på gratisarrangementer, det er veldig viktig for meg, sier hun.

Vant til å ha dårlig råd

Før handlet hun mye klær til barna på Fretex, men hun synes prisene har blitt så dyre de siste årene at hun handler mindre klær der enn før.

I annonsen poengterer firebarnsmoren at familien er vant til å ha dårlig råd, og at de som oftest ikke tenker særlig over det. Men ved ferier og høytider skulle de gjerne hatt litt ekstra.

– Jeg spurte ingen om hjelp i annonsen jeg la ut, men skrev at de som ønsket å gi noe gjerne måtte gjøre dette, sier hun.

Tilbakemeldingene på annonsen var derimot blandede.

Fikk penisbilde

– Jeg har fått tilsendt noen klær til barna mine. Det satt jeg veldig pris på, sier hun.

I tillegg fikk hun en kalender med 24 forslag til gratis ting hun og familien kunne gjøre i julen.

Men ikke all responsen var positiv. Hun fikk blant annet en leksjon i hvorfor hun ikke burde legge ut slike annonser på Facebook. Men bildet hun fikk tilsendt på mobilen sin var likevel det som sjokkerte henne mest.

– Jeg fikk tilsendt et penisbilde på mobilen. Når det skjedde ble jeg helt satt ut, sier firebarnsmoren.

Nakenbildet gjorde at «Elise» ble redd for å få andre uønskede forespørsler, og hun har derfor mange ganger vurdert å fjerne annonsen på Finn.

– Jeg forstår ikke poenget med å sende slike bilder. Hvis noen har tid til å gjøre noe så negativt, så bør vedkommende heller bruke tiden på å gjøre noe positivt for andre, sier hun.

Økende forskjeller

– Jula er en tid der du får fattigdommen midt i fleisen.

Det sier Odd Anders With, som er daglig leder i Kirkens Bymisjon Trondheim. With mener at folk flest bruker overdådig med penger i juletiden, noe som gjør forskjellene mellom fattig og rik ekstra tydelige, for de som har lite.

– Forskjellene i samfunnet som dessverre nå øker. Da er det mange som får forstørret de forskjellene når det bærer mot jul, fordi de ser at folk flest er rike, sier han.

I desember mottar Kirkens Bymisjon ekstra mange gaver og donasjoner, nettopp fordi folk ønsker å glede mennesker som gruer seg til jul. Bymisjon vil formidle håp, også ved å dele ut gavekort til fattige på to måter. Bymisjon og Frelsesarmeen samarbeider årlig om «Adresseavisens juleinnsamling».

Det kom inn over 2.000 søknader og om lag 1.900 fikk tilsendt gave kort koblet til matbutikker og invitasjon til julegjestebud julaften i Vår Frues kirke. I tillegg deler Bymisjonen alene ut gavekort for om lag 200.000 kroner.

– Det er millionbeløp vi deler ut, sier With.

Store konsekvenser for barn

Kirkens Bymisjon lanserte nylig en rapport med fokus på hvordan barn i fattige familier opplever hverdagen.

– Statistikken som finnes forteller ikke nok om hvor store konsekvensene er for barn som lever i fattigdom. Belastningene er veldig store, og får følger senere i livet, sier With.

Kirkens Bymisjon vil starte med lokale oppfølginger basert på resultatene fra rapporten, og har informert deler av Trondheim kommune.

– For å gjøre de helt store endringer med fattigdomsproblemet, må vi både gå inn i årsakene, fordelingspolitikken og bevisgjøring rundt likeverdstanken, sier With.

Bymisjonen i Trondheim legger inn ekstra ressurser på tiltak i feriene, nettopp fordi de vet at det er da fattigdom kan kjennes ekstra tungt. Om sommeren tilbyr de ulike gratisopplevelser for barn og unge.

– Vi skal ikke være overfladiske og tro at det løser fattigdom, men det er gode vitaminer. Det er plaster på et sår som helst ikke burde vært kronisk, men som for noen er det. Vi løser ikke fattigdomsproblemer med å sende folk på ferie, men det har en egenverdi, sier With.

Barna klager aldri

Selv om hun ønsker å være anonym av hensyn til barna, sier «Elise» at hun ikke skammer seg over å innrømme at hun har lite penger.

– Jeg er jo en like god mamma, selv om jeg er fattig eller syk, sier hun.

Hun mener også barna hennes har lært mye av å vokse opp med en mor med dårlig råd. Hun har forsøkt å lære de andre verdier enn kun materielle.

– Barna mine klager aldri. De spør aldri om hvorfor de ikke får ipader, sier «Elise».

Selv om julen er over, sier «Elise» at behovet for litt ekstra å rutte med, alltid er der. Selv om hun blir glad for gaver hun får gjennom annonsen, er det gavekort på mat som er mest behøvd.

Firebarnsmorens store drøm er å reise sammen, alle fem. Å betale fem flybilletter er helt uaktuelt, slik familiens økonomiske situasjon er i dag.

– Det hadde vært min ultimate drøm. Men foreløpig må vi være realistiske, sier hun.