– Det er helt kaos her, sier Markus Lindblad i den norske snusbutikken Snuslageret.no.
Vanligvis ville nordmenn brukt påsken på å valfarte til Nordby-senteret for å kjøpe bacon, snus, alkohol og godteri. Men etter at norske myndigheter i praksis stengte grensen og innførte karantene for alle som reiser over - har kjøpesentrene møtt veggen.
Krise for Olav Thons pengemaskin
De eneste som kommer seg gjennom er én og annen ivrig shopper som sykler de gamle smuglerrutene gjennom skogene.
– Det har fått veldig store konsekvenser fra dag én. Vi har jo ingen kunder, sier sentersjef for Nordby kjøpesenteret, Ståle Løvheim til den svenske avisen Expressen.
Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Løvheim. Han har ikke besvart våre henvendelser.
I fjor satte det Olav Thon-eide kjøpesenteret omsetningsrekord på 4,6 milliarder kroner. Det er 1,4 milliarder mer enn Sandvika Storsenter, som er Norges største kjøpesenter.
Men selv om parkeringsplassene står tomme på kjøpesentrene, er det andre som soper inn kundene deres.
Nettavisen kunne i forrige uke fortelle om den norske snusbutikken Snus365 som har opplevd en enorm salgsøkning, men den mye større konkurrenten Haypp Group, som eier Snuslageret.no, opplever nå en ellevill salgsvekst.
Les mer: Smitteekspert er redd kjøpesenterne i Norge: Ber om portforbud på kveldstid
Uvanlige henvendelser
– Grensehandlerne har ringt oss og spurt om vi vil kjøpe lagrene deres til den svenske delen av selskapet, sier Markus Lindblad som er kommunikasjonsjef i Snuslageret.no.
De har opplevd sterk vekst over flere år, og har planlagt å starte Norges første fysiske snusbutikk i Oslo sentrum for å kapre enda større andeler av det norske snusmarkedet.
Men den siste uken har kundene kommet av seg selv. Selskapet har målt salgstallene før og etter grensestengingen. Den viser en ekstrem økning i salg, spesielt i fylkene som grenser til Sverige.
Antallet nye kunder har økt kraftig siden grensestengingen. Uke for uke er økningen på 298 prosent i Akershus, 482 prosent i Hedmark, 333 prosent i Vestfold og hele 1165 prosent i Østfold, ifølge selskapets egne tall.
– Det er helt kaos her. Vi har måtte oppbemanne fra fire til fjorten personer bare for å pakke snus som skal sendes til nordmenn, sier Lindblad.
Han sier at med denne økningen er Norge i ferd med å forbigå Sverige og USA som største marked for det selskapet.
– Norge holder på å bli et større marked enn Sverige og USA for oss. Og selv om økningen er veldig stor nå, har jeg troen på at dette er en trend. Når folk får opp øynene for at det er billig og enkelt å bestille på nett, kanskje flere dropper å kjøre over grensen for å handle, sier Lindblad.