Thorarinsson ble drept i Mehamn 27. april 2019, og halvbroren ble dømt for drapet i Øst-Finnmark tingrett i fjor høst til 13 års fengsel. Saken ble anket, og i lagmannsretten ble straffen satt ned til fem år fengsel, med et varetektsfradrag på 677 dager og endret dommen til å gjelde uaktsomt drap.

Riksadvokaten har anket saken til Høyesterett, og mannens forsvarer, Bjørn Andre Gulstad, har bedt om at han settes fri i påvente av at saken skal opp til en eventuell behandling av høyesterett.

Politiet på sin side ønsket å beholde mannen varetektsfengslet fram til den tid, og fikk først medhold i videre varetektsfengsling i Øst-Finnmark tingrett i forrige uke. Også denne kjennelsen ble anket til lagmannsretten, og også denne gangen fikk Gulstad og hans klient medhold.

– Påtalemyndigheten tar beslutningen til etterretning og løslater mannen i dag. Utover det har vi ingen ytterligere kommentar, sier politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Mannens forsvarer, Bjørn Andre Gulstad, har tidligere uttalt at hans klient har vært varetektsfengslet i snart to år. Han har ønsket sin klient satt fri i påvente av en eventuell soning av resterende dom på frem år, om dommen fra Hålogaland lagmannsrett blir stående.

– Nå har han sonet to år. Jeg mener det er viktigere for han å bli løslatt nå, slik at han kan får ryddet opp i livet sitt før eventuell soning videre, enn at han holdes i fengsel, sa forsvarer Bjørn Andre Gulstad til iFinnmark.

iFinnmark kommer tilbake med mer.