På lørdag kan du se tre spektakulære astronomiske fenomener

HIMMELFENOMENER: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard gleder seg stort til lørdag. Da blir det nemlig både solformørkelse, meteorsvermen Perseidene kommer på besøk, og oppskytingen av historiens første solsonde finner sted.

HIMMELFENOMENER: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard gleder seg stort til lørdag. Da blir det nemlig både solformørkelse, meteorsvermen Perseidene kommer på besøk, og oppskytingen av historiens første solsonde finner sted. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Da kan vi nemlig oppleve flere flotte astronomiske hendelser i løpet av én dag. Solformørkelse, en meteorsverm, og oppskytingen av historiens første solsonde: – Det er nymåne og perfekte forhold, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMEN: Først ut lørdag er NASAs oppskyting av solsonden Parker. Planlagt oppskyting er klokken 09.48 norsk tid.

Solsonden skal etter hvert komme ekstremt nær solen, og gjøre målinger i solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være 6,2 millioner kilometer fra soloverflaten, opplyser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

– Dette blir aller første gang vi besøker atmosfæren til en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert jorda.

LES OGSÅ: Århundrets fenomen over Drammen uteble: – Jeg føler meg litt snytt nå 

Solformørkelse på formiddagen

Etter oppskytingen av sonden, inntreffer en solformørkelse mellom klokka 10.30 og 12. Det er den største i Norge siden solformørkelsen i 2015, da formørkelsen var total på Svalbard, og nærmet seg total flere steder i landet.

Årets solformørkelse blir ikke like spektakulær, men den inntreffer på et svært gunstig tidspunkt.

Solen står på dette tidspunktet høyt på himmelen, og formørkelsen er derfor svært lett å se med solformørkelsesbriller eller annet sikkert utstyr, ifølge Sanner og Ødegaard.

Sørvest i landet blir solformørkelsen liten og kortvarig, hvor man med solformørkelsesbriller kan se at solskiven har fått et lite «hakk». På Østlandet blir formørkelsen mer fremtredende, men det er befolkningen i Nord-Norge som får oppleve den største formørkelsen.

– Her blir nemlig 20 til 30 prosent av solen dekket av månen, sier de to.

Saken fortsetter under bildet

Lørdag blir det både solformørkelse, oppskyting av solsonde og meteorsverm. Her fra solformørkelsen i 2015, sett fra Longyearbyen på Svalbard.

Lørdag blir det både solformørkelse, oppskyting av solsonde og meteorsverm. Her fra solformørkelsen i 2015, sett fra Longyearbyen på Svalbard. Foto:

LES OGSÅ: Selger flere solcellepaneler enn noen gang: – Dette er faktisk ganske spennende

Meteorsverm på kvelden

Når dagen er over, er det likevel ikke slutt på spektakulære hendelser.

På kvelden, natt til søndag 12. august, starter nemlig høydepunktet for Perseidene, som ifølge Sannes og Ødegaard trolig blir årets aller flotteste meteorsverm.

Da kan være vitne til en av årets flotteste stjerneskuddsvermer. Hvis værforholdene spiller på lag, kan natten by på et spektakulært fyrverkeri.

– I år er det nymåne og perfekte forhold for å oppleve svermen på sitt beste, med 60 til 100 flotte stjerneskudd som farer over himmelen hver time på natten, sier de.

Stjerneskuddene er i virkeligheten en sverm av støvkorn som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over oss. Perseidene har blitt observert i rundt 2.000 år.

STJERNESKUDD: På lørdag kveld kommer blant annet meteorsvermen Perseidene innom nattehimmelen vår. Det har regelmessig skjedd i over 2.000 år. Bildet viser en meteor i Perseidene som streifet melkeveien i 2007.

STJERNESKUDD: På lørdag kveld kommer blant annet meteorsvermen Perseidene innom nattehimmelen vår. Det har regelmessig skjedd i over 2.000 år. Bildet viser en meteor i Perseidene som streifet melkeveien i 2007. Foto:

BILDESERIE: Måneformørkelse i Drammen

Artikkeltags