– Dramatisk befolkningsnedgang i Finnmark

STERKT BEKYMRET: Remi Strand er bekymret for befolkningsnedgangen i Finnmark.

STERKT BEKYMRET: Remi Strand er bekymret for befolkningsnedgangen i Finnmark. Foto:

Av

Finnmarken hadde 22. november et oppslag om befolkningsnedgangen i Finnmark. Vadsø har mistet 112 personer, Vardø 36, Nordkapp 23, Berlevåg 17 og Båtsfjord 48. Tendensen er sterk nedgang på kysten.

DEL

MeningerBefolkningsnedgangen er en virkning av nasjonal politikk. Dagens borgerlige regjering sentraliserer Norge, og demonterer distriktene. Dette gjelder for hele Norge, men er særlig merkbart i Finnmark med en liten befolkning som er spredt på et stort territorium.

For dagens regjering kan det ikke bety så mye om befolkningen går med i Vadsø, Båtsfjord og Berlevåg, m.v. For oss som bor i Finnmark er det åpenbart at befolkningsnedgangen kan snus dersom Regjeringen bruker den politiske makten den er utstyrt med fra velgerne.

Vi som bor på kysten av Finnmark vet at fisken i havet alltid har trukket innbyggere til våre kommuner. Fisken har vært grunnlaget for utvikling av næringsliv både på land og sjø. De siste årene har politikken vært at fisken skal fordeles på færre og større fiskebåter. Kvotene omsettes som verdipapir som blåser bort med vinden. Fisken som grunnlag for næringsliv flyttes bort fra Finnmarkskysten.

Da flytter også folk, fordi de ikke får arbeid der de bor. Regjeringen har løftet deltakerloven og havressursloven inn i Stortinget. I den politiske behandlingen må sammenhengene mellom lokale arbeidsplasser som gir befolkningsvekst i kystkommunene og fiskeriforvaltningen styrkes.

Folk vil trekkes til kystkommunene om fiskeripolitikken innrettes på økt lokal verdiskaping i de samme kommunene. Som avtroppende fylkespolitiker i Finnmark fylkesting er dette min utfordring til nasjonale myndigheter på dette politikkområdet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags