Gå til sidens hovedinnhold

Disse skal forsvare Hammerfests ære: Stein-Erik (48) kjører Finnmarksløpet for første gang

Artikkelen er over 2 år gammel

Stein-Erik Opdahl i Team Hammerfestspannet gleder seg til å kjøre Finnmarksløpet for første gang. Til neste år er det handler Nikolai Olsens (27) tur til å være førstegangskjører.

For seks år siden fikk Stein-Erik Opdahl øynene opp for hundekjøring. I 2013 skaffet han seg sine to første huskyvalper. Det var starten på Opdahls ferd mot start i Finnmarksløpets 500 kilometersklasse.

– Etter hvert oppdaget jeg at to hunder var for lite. Dermed måtte jeg ha to hunder til, og dem hentet jeg fra Steinar Kristensen i Alta, smiler Stein-Erik Opdahl som bor i Rypefjord sammen med sin familie.

(Saken fortsetter under bildet).

 

God hjelp fra Olsen

Opdahl har hele tiden hatt god hjelp av tidligere hundekjører Dag Torulf Olsen som har en rekke gode meritter som hundekjører.

Olsen har blant annet vunnet Finnmarksløpets 500 kilometersklasse. I 2016 fullførte Olsen verdens hardeste hundeløp, Iditarod i Alaska. En av Olsens hunder fra Iditarod-bragden, Shayen, fullførte løpet til tross for at hun var drektig med valper. Nå er en av disse valpene i Stein-Erik Opdahls hundegård.

– Det er fint å ha en så erfaren mann som Dag Torulf med på laget, sier Stein-Erik Opdahl.

Drøm ble tent

Hammerfestingen skal stille i 500 kilometersklassen, med et spann på åtte hunder. For Opdahl er godt hundehold viktigere enn selve plasseringen i løpet. Han sier at drømmen om start i Finnmarksløpet for alvor ble tent da Nikolai Olsen ble med på laget.

– Da skjønte jeg at det var mulig å starte i Finnmarksløpet. Målet mitt for Finnmarksløpet er å gjennomføre med alle åtte hundene trygt i mål. Hundeholdet er mye viktigere enn å komme opp et par plasser på resultatlista, sier Opdahl.

– Hvordan har du fått forberedt deg?

– Vi har fått gjort det vi kan. Det betyr trening hver eneste dag. Vi har gjennomført en tur fra finskegrensa ved Karasjok og til Stilla utenfor Alta. Da var det plussgrader og masse overvann. Slike forhold er det verste vi kan ha. Da er det mye bedre å ha noen minusgrader, sier Opdahl.

(Saken fortsetter under bildet).

 

I 2016 fikk Dag Torulf Olsens sønn, Nikolai, for alvor opp interessen for hundeløp. Han har tidligere vært med i teamet til faren, og nå skal han altså være handler sammen med sitt faderlige opphav.

– Jeg fikk den store interessen for hundekjøring da jeg var med pappa til Iditarod. Nå ser jeg fram til å hjelpe Stein-Erik i årets løp. Jeg er sikker på at han kan gjøre det veldig bra. Men til neste år er det min tur, smiler Nikolai Olsen som nylig gjennomførte Bergebyløpet i Øst-Finnmark.

– Nå skal du være handler sammen med din far. Ser du ham som pappa eller teamkamerat?

– Jeg ser nok på ham som pappa, smiler Nikolai.

(Saken fortsetter under bildet).

 

Kona og sønnen er med

I tillegg til far og sønn Olsen har Stein-Erik med seg kona Rakel og sønnen Rune med seg i teamet. Hundespannet står i Neverfjord. Det betyr mange treningsturer i Kvalsunddalen, Neverfjord og Áisaroaivi.

– Hvis jeg ikke hadde hatt full støtte fra familien, hadde jeg ikke kunne holdt på med dette. Det er kona mi, ho Rakel, som bestemmer i hundegården. Det er fint å ha med meg Rakel og Rune, sier Stein-Erik Opdahl.

Og ser fram til å forsvare Hammerfests ære i Finnmarksløpet.

 

Kommentarer til denne saken