Gå til sidens hovedinnhold

Diamantfunn i Neiden-området

Finnmarksdebatten

Et stort bilde av en smilende mann ser jeg på over to sider i Sør-Varanger avis fra i februar. Har funnet diamanter i Neiden.

Dersom jeg hadde stått ved siden av han ville jeg nesten ha sagt så sørgelig at dere har funnet diamanter her. Og hvorfor?

LES OGSÅ: Fant diamant i Finnmark på hemmelig lokasjon: – Vi er veldig fornøyd

Jeg var på en tur i Romania og ble vist en landsby som du kun så litt av et kirkespir over jorda. Jeg ble fortalt at her lå det en hel landsby nedgravet på grunn av Europas største gullgruve som lå her i nærheten for noen år siden. Den la så mye giftstoffer i sin tid at grunnvannet ble forgiftet og befolkningen ble bare tvangsflyttet og hele landsbyen ble fylt med jordmasser.

Dette utenlandske selskapet ville bare flytte gruva og det ble store protester. Hva ståa er nå, vet jeg ikke, men jeg hørte på Sameradioen at grunnvannet i Kittilä er forurenset. Ikke overraskende for der er det nå Europas største gullgruve.

Hva vil skje i Kvalsund med Nussir og skal vi tillate diamantgruve i Neidenområdet? Og tilslutt er Bøkfjorden ordentlig forsket på og analysert skikkelig?

Kanskje må vi stoppe opp og tenke skal vi fortsette med å forurense vår klode.

Kommentarer til denne saken