Gå til sidens hovedinnhold

Dette må du ta med deg om du skal på handletur til Finland

Artikkelen er over 1 år gammel

Det hersker fremdeles forvirring rundt hva som skal til for å kunne komme inn til Finland for de som bor i grenseområdene. Her er de nye reglene er for innreise.

Tidligere denne uka ble det kjent at Finland stenger grensa til blant annet Norge. Det ble samtidig gjort klart at befolkningen i grenseområdene fremdeles skulle få komme gjennom. Dette gjelder for visse områder i kommunene Kautokeino, Karasjok, Tana og Sør-Varanger.

Må kunne bevise bosted

Spørsmålet om hvordan finske myndigheter skal kontrollere hvor norske statsborgere er bosatt, har vært reist, og finske myndigheter kommer nå med følgende avklaring på sine nettsider:

– Av personer som krysser grensen kreves det vanlige reisedokumenter og de må kunne bevise sin identitet. I trafikk mellom de nordiske landene er det nok for en nordisk statsborger å kunne bevise sin identitet, skriver de på sine nettsider.

I utgangspunktet skal et pass altså være nok. I tillegg vil tollerne kunne stille de innreisende spørsmål om hvor de kommer fra.

– I prinsippet må reisende kunne vise ved hjelp av et dokument at de tilhører det lokale grensesamfunnet på grunnlag av deres bosted. Om nødvendig kan grensevaktene stille den reisende spørsmål for å sikre seg dette, står det på nettsidene til den finske grensevakten.

Det legges til at et slikt dokument for eksempel kan være et dokument fra skattemyndighetene.

Les også: Finland stenger grensene igjen, men finnmarkinger kan fremdeles få billig kjøtt hos Seppo

Kan dra på handletur

Det er i utgangspunktet deler av innbyggerne fra kommunene Kautokeino, Karasjok, Tana og Sør-Varanger som får lov til å reise inn til Finland etter at de nye restriksjonene trer i kraft fra mandag. Grensesamfunnene defineres av finske myndigheter som medlemmer av et samfunn som hver dag eller hver uke har kontakt på tvers av grensa.

Normalt vil grensetrafikken inkludere reiser for å handle, gjennomføre ulike tjenester og reiser i forbindelse med hobbyvirksomhet.

Det påpekes likevel at unntakene ikke innebærer lengre reiser innover i Finland utover grenseområdene som er definert. Som regel vil grenseområdene ha tjenester og tilbud konsentrert rundt grensen, og det er disse som skal kunne ivaretas med dette unntaket.

Les også: Finland stenger for Norge og andre land

Disse stedene inngår i grenseområdene: 

  • Personer som bor i Kilpisjärvi - Storfjord-området på finsk side fra Kilpisjärvi (inkl. Kilpisjärvi-tettstedet) i nærheten av veien E8 (VT21) til norsk side opp til Skibotn (inkl. Skibot-tettsted);I
  • Hetta - Kautokeino-området, personer som bor i nærheten av vei 93 på finsk side fra Hetta og på norsk side opp til vei E45 til Kautokeino (inkl. Kautokeino-tettsted)
  • I Inari - Karasjok-området bodde personer på finsk side fra Angel i nærheten av vei 9704 til Karigasniemi og på norsk side i det området nær grensen
  • I Utsjok - Karasjok og Tana området på finsk side fra Karigasniemi (inkl. Karigasniemi tettsted) på vei 92 og på norsk side nær vei 92 til Kaarasjoki (inkl. Kaarasjoki tettsted) og på den finske siden fra Karigasniemi nær vei 970 til Nuorgam (inkl. Nuorgam tettsted)
  • Personer som bor fra Kaarasjoki nær veien E6 til Tana og Varangerbotn (inkludert Tana og Varangerbotn)
  • Personer som bor i Inari - Sør-Varanger-området på finsk side fra Sevettijärvi-sjøen nær Näätämö nær vei 971 og på norsk side nær vei 893 opp til Neiden (inkl. Neiden-agglomerasjon).

Kilde: yle.fi

Kan reise på hytta

Eiere av hytter og deres familier får lov til å krysse grensen for å reise på hytta. Eiere av bobiler og campingvogner får derimot ikke den samme rettigheten. Det kan likevel gjøres unntak for enkelttilfeller, skriver finske myndigheter. Dette gjelder for eksempel dersom campingvogn-eieren kan bevise at bobilen lenge har hatt tilhold på en fast plass i Finland, slik at campingvogna i utgangspunktet blir brukt på samme måte som en hytte.

Det er også lov å komme til Finland for å ordne eiendomssalg og kjøp, eller for andre nødvendige ærend, som, hvis ikke gjennomført, kan føre til skade eller tap av større verdier for vedkommende. Dette vurderes fra sak til sak på grensen.

Det er også lov å komme inn over grensa dersom man er student i Finland, og det er lov å besøke slektninger i landet.

Kommentarer til denne saken