Dette er hvor Frank (33) egentlig endte opp: – En ting har jeg lært, og det er at furutrær finnes ikke her!

MOT KARASJOK: Frank Syneks ekspedisjon tok en annen retning enn han hadde tenkt, nettopp fordi han måtte finne både le og ved.

MOT KARASJOK: Frank Syneks ekspedisjon tok en annen retning enn han hadde tenkt, nettopp fordi han måtte finne både le og ved. Foto:

Frank startet i Vadsø, men endte opp mot Karasjok. Dette er grunnen til misforståelsen:

DEL

MeningerI helgen publiserte iFinnmark en sak om bartenderen og briten Frank Synek (33) som var på tur i Varangerhalvøya nasjonalpark. Etter hvert begynte kommentarene å renne inn på saken. Frank hadde tilstrekkelig med ved til daglige bål, og han hadde furutrær rundt seg på noen av bildene, en tresort som ikke vokser i den relativt treløse nasjonalparken.

Det ble stilt spørsmål til om han i det hele tatt hadde vært på tur, og det ble tydelig sagt i kommentarfeltet at denne mannen ikke kunne vært på Varangerhalvøya.

LES SAKEN HER: Frank (33): Mannen som opplevde arktiske forhold uten erfaring, og gikk under isen

Det var da jeg som journalist begynte å lure på «hva har skjedd her?». For at mannen hadde vært på tur, var det ingen tvil om. Han har lagt fram både bilder og videoer fra hele turen. Det var også synlig at han hadde hatt en voldsom vektnedgang, jeg så at mannen var utmattet da han møtte på avisens kontor bare tre dager etter at turen var over. Og at han har vært på turer før, både i landområdene i nærheten av Mount Everest og i Storbritannia, det har jeg også sett bilder fra.

Under intervjuet ble han spurt om hvilke området han hadde beveget seg i. Frank svarte at det vanskeligste for ham var å vite hvor han var, og at det var vanskelig å navigere under oppholdet.

– Det var ikke noe der ute. Når jeg trodde jeg hadde blitt vant med hvor jeg skulle gå, var jeg ikke det. Alt var hvitt. Himmelen var hvit, bakken var hvit. Alt så likt ut, så jeg måtte bli god på å forstå hvor jeg var og hvordan jeg kom meg tilbake til leirstedet. Kunne jeg ikke det, lagde jeg en snøhule og holdt meg inne der til været ble klart igjen, forklarte han i saken.

Men var han på Varangerhalvøya hele tiden? Etter reaksjonene fra leserne kontaktet jeg Frank Synek igjen for nok en gang å høre om hans bevegelsesmønster. Da viste det seg at han ikke har oppholdt seg i nasjonalparken under hele turen.

– Jeg skjønte etter noen dager at jeg måtte bevege meg i en ny retning, da det ikke var ly og ved å finne i nasjonalparken. Jeg beklager så mye at dette ikke kom fram! Men jeg gikk mot Karasjok hvor det var trær, og jeg fikk ly og ved, sier han.

Det er ikke bare Frank som skal beklage her. Jeg legger meg også langflat for at denne informasjonen om bevegelsesmønsteret ikke kom fram. Men med en ivrig eventyrer som vil fortelle det han mener er mest interessant, og en tilflyttet trønder som bare har vært tre-fire timer innover Varangerhalvøya fra Vadsø, og ikke ser noe mistenkelig med et skoghold i enden av parken, oppsto en misforståelse.

De kaldeste dagene han snakker om, med nærmere 30 minusgrader, var fra de dagene han beveget seg fra og til Vadsø. De mildere dagene opplevde han nærmere Karasjok. Og selv om Karasjok ikke inngår i arktisk klimasone, kan også været her oppleves ekstremt vinterstid!

Så til alle dere oppmerksomme lesere der ute: Jeg vil takke for initiativet deres om å si ifra! Jeg vil beklage at det er skapt en slik usikkerhet og misforståelse rundt saken. Men han har altså vært på tur! Bare noe lenger sør en det som kom fram. Og ikke minst så har jeg lært at furutrær, det finnes ikke på Varangerhalvøya!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags