Gå til sidens hovedinnhold

Dette blir vaksinen i Sverige og Norge: – ⁠ Det er stort

Satser på Moderna til norsk-svensk vaksinekvote.

Sverige kjøper inn vaksinen fra Moderna Biotech og står klar til å gjennomføre et omfattende vaksinasjonsprogram i det øyeblikket vaksinen får godkjenning.

Dette er en vaksine basert på såkalt mRNA-teknologi (se faktaboksen nederst i arikkelen), og den blir produsert i Europa og skal foreligge 11. januar.

Sverige planlegger for 4 millioner doser til vaksinering i 1. kvartal 2021.

Norge og Sverige samarbeider og får begge sin vaksinekvote via EU.

Det skriver Nettavisen.

– En stor logistikk-operasjon

– For et år siden hadde vi ikke engang hørt om covid-19, og nå planlegger vi for vaksinering. Det er stort, innledet Sveriges statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse fredag formiddag. Han understreket at det er en stor logistikk-operasjon man står overfor.

– Så fort det kommer en godkjennelse setter vi i gang. Vaksinen skal ut til alle deler av vårt land, sa han.

– Vaksinen skal være gratis. Sverige er klar til å sette i gang, så fort vaksinen kommer til landet. Regjeringen har satt av 300 millioner kroner til regionene for å styrke deres posisjon, sa Löfven. Fra før har regjeringen bevilget 4,5 millioner kroner til Folkhälsomyndigheten for innkjøp av vaksine.

Også i Norge blir vaksinen gratis.

En ny generasjon vaksine

– Regjeringen har besluttet også å kjøpe vaksine fra Moderna, et kjøp som forutsetter godkjenning, sa Sveriges statsminister og beskrev Moderna som den primære leverandøren. Modernas vaksine skal ifølge testresultater gi en beskyttelse på 94,5 prosent.

– Pandemien er ikke over selv om vi får vaksine og det første sprøytestikket er gjennomført, understreket Johan Carlson, generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, på pressekonferansen. Både han og statsministeren ba folk fortsette å holde ut med smitteverntiltak til pandemien er slått ned.

Modernas vaksine tilhører en ny generasjon av virusvaksiner og er basert på såkalt mRNA-teknologi. Den inneholder mRNA innpakket i små fettpartikler som cellene i kroppen tar opp. Cellene leser mRNA-koden og danner såkalte spike-proteiner av samme type som koronaviruset har. Kroppen oppfatter proteinet som fremmed og lager antistoffer som også fungerer mot koronaviruset.

Denne vaksinetypen er aldri tidligere brukt på mennesker før.

Bergström: – Vent og se

– Jeg vil si til dere som er i tvil, vent og se. Risikogrupper og prioriterte grupper kommer til å få tilbud om vaksinen først, og mange av dem er veldig motivert. Vi som er friske kommer ikke til å få tilgang til vaksinen før kanskje i andre, tredje kvartal neste år. Da kan vi vente og se, svarte vaksinekoordinator Richard Bergström på spørsmål fra Aftonbladet på pressekonferansen.

Selger videre til Norge

Sverige henter inn både den svenske og den norske kvoten på koronavaksine i EUs innkjøpssamarbeid og selger den norske kvoten videre til Norge, opplyser Solberg-regjeringen.

EU har så langt inngått avtaler med tre ulike vaksineprodusenter og har forhandlet med flere.

Høie orienterer om Norges vaksinekvote

Vaksinenyhetene blir presentert på pressekonferanser både i Norge og Sverige fredag.

Sveriges statsminister Stefan Löfven innledet sin pressekonferanse klokka 09.15 sammen med sosialminister Lena Hallengren, generaldirektør Johan Carlson ved det svenske folkehelseinstituttet og vaksinekoordinator Richard Bergström.

Klokka 11.30 er det Norges tur til å fortelle nyheten. Helseminister Bent Høie, smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI, Audun Hågå fra Legemiddelverket og helsedirektør Bjørn Guldvog deltar på pressekonferansen.

Tre aktuelle vaksinekandidater i EU og Norge

Tre vaksiner mot covid-19 er for tiden til godkjenning hos EU og dermed også for bruk i Norge. EU har signalisert at vaksinene kan bli godkjent rundt nyttår, men først må de selvsagt oppfylle alle krav. Norge er sikret tilgang til alle de tre vaksinene gjennom det europeiske samarbeidet.

Vaksinen mRNA-1273, utviklet av Moderna Biotech

* Gir beskyttelse mot covid-19 i 94,5 prosent av tilfellene, ifølge foreløpige testresultater. Det er ikke meldt om alvorlige bivirkninger.

* Vaksinen tas i to doser med fire ukers mellomrom.

* Vil koste mellom 250 og 350 kroner per dose, ifølge produsenten.

* En såkalt mRNA- vaksine. Den inneholder mRNA innpakket i små fettpartikler som cellene i kroppen tar opp. Cellene leser mRNA-koden og danner såkalte spike-proteiner av samme type som koronaviruset har. Kroppen oppfatter proteinet som fremmed og lager antistoffer som også fungerer mot koronaviruset. Denne vaksinetypen er aldri brukt på mennesker før.

* Testet på 30.000 personer i en såkalt fase 3-studie.

* Ved kjøleskapstemperatur kan vaksinen oppbevares i inntil 30 dager. Ved temperaturer på -20 grader, kan den oppbevares i et halvt år, ifølge produsenten.

Vaksinen BNT162b2, utviklet av BioNTech i samarbeid med Pfizer

* Gir beskyttelse mot covid-19 i 95 prosent av tilfellene, ifølge foreløpige testresultater. Det er ikke meldt om alvorlige bivirkninger.

* Vaksinen tas i to doser, med tre ukers mellomrom.

* Vil angivelig koste rundt 180 kroner per dose.

* En såkalt mRNA- vaksine. Se

Må lagres ved -70 grader. Overlever bare fem døgn i kjøleskap.

* Testet på 43.000 personer i en såkalt fase 3-studie. Godkjent i Storbritannia der den kan tas i bruk neste uke.

Vaksinen ChAdOx1 nCoV-2019, utviklet av Universitetet i Oxford i samarbeid med AstraZeneca

* Gir beskyttelse mot covid-19 i 70 prosent av tilfellene, ifølge foreløpige testresultater. Det er ikke meldt om alvorlige bivirkninger. En mindre omfattende analyse, av 3.000 personer, tyder på 90 prosent beskyttelse når man først får en halv dose og så en hel dose, men dette må undersøkes nærmere.

* Tas i to doser, med fire ukers mellomrom.

* Langt billigere og lettere å oppbevare enn de to andre vaksinene. Kan oppbevares i vanlig kjøleskap. Koster rundt 35 kroner per dose, ifølge selskapet.

* Testet på over 20.000 personer i en såkalt fase 3-studie.

* En såkalt vektor vaksine (ikke replikerende). Inneholder ikke covid-19-virus, men en annen type virus der man har satt inn deler av arvestoffet fra covid-19. Viruset kan ikke formere seg i kroppen. Viruset kommer seg inn i cellene i kroppen og får dem til å produsere spikeproteinet til covid-19-viruset. Kroppen oppfatter proteinet som fremmed og lager antistoffer som også fungerer mot koronaviruset.

(Kilder: Legemiddelverket, NTB, BBC, AFP)


Kommentarer til denne saken