Det startet med to ganske enkle spørsmål på Facebook: «Hei. Lurer på om det er noen form for Pride markering i Vadsø? Og om vi kanskje skal bidra med en superfin film til anledningen?»

130 personer ga tommel opp på innlegget i gruppa kalt Oppslagstavla i Vadsø. Der kan hvem som helst dele sine betraktninger, gi informasjon og komme med hjertesukk.

Og nå lurte kinosjefen på Vadsø kino, Beate Harila, på hva de kunne bidra med i feiringen av skeiv kjærlighet og kjønns- og seksualitetsmangfold, som Pride er. Det var starten på noe nytt.

Da Finnmark politidistrikt postet et bilde på Instagram av to politifolk som veivet med hvert sitt regnbueflagg, ble det imidlertid for sterkt for stortingskandidat og fylkesleder i Kristelig Folkeparti (KrF) i Troms og Finnmark, Truls Olufsen-Mehus fra Hammerfest.

Før hadde han ment at regnbueflagget symboliserte kjærlighet og retten til å elske dem man ville, men nå mente politikeren at flagget hadde utviklet seg til et politisk symbol – ikke et symbol på kjærlighet og mangfold.

Olufsen-Mehus knyttet flagget opp mot organisasjonen Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfolds (FRI) og deres holdninger.

– På nettsiden til foreningen kan alle sette seg inn i det politiske programmet deres. De ønsker å avskaffe sexkjøpsloven, man ønsker å innføre en tredje kjønnskategori, man ønsker at foreldreskap ikke skal ha noe å gjøre med biologisk tilhørighet og de ønsker å åpne for surrogati. Det er radikale ting som bryter med verdier som mange har, sa han til iFinnmark.

Han tok avstand fra regnbueflagget og understreket at han hadde lesbiske og homofile venner som gjorde det samme.

Men nå er det nå en gang sånn at det ikke er FRI som eier regnbueflagget, selv om de enkelte steder arrangerer Pride.

Flagget representerer samhold, mangfold og stolthet – og der kan vi ha noe å lære.

I en kronikk i Nettavisen i mai sa en annen finnmarking, Ørjan Heitmann Nilsen, at det fremdeles er tabu å være homofil i Nord-Norge.

– Det er trist å tenke på alle gutter som meg i Nord-Norge, som ikke tør å «komme ut» og være seg selv. Jeg har hørt historier om menn som heller velger å skaffe seg kone, familie og barn – alt for å holde fasaden. Alt for å unngå rykter på bygda. Hvorfor er det flest homofile menn som tar sitt eget liv, skrev han.

Han skriver at han skammer seg og ikke tør å være seg selv fullt og helt hjemme i Nord-Norge. Nilsen tror han ville blitt møtt med stygge blikk dersom han holdt en flørt i hånda på gata i Finnmarks største by, Alta.

Han etterlyste homofile forbilder i nord.

Det ser det ut til at han kan få: Vadsø Pride har kjøpt et enormt regnbueflagg som kommer til å favne mange. Anledningen er historiens første Vadsø Pride, som står skulder mot skulder med Nordkapp Pride, Hammerfest Pride og Barents Pride i Kirkenes.

Og nå kommer altså Vadsø inn i det gode selskap, med mindre koronasituasjonen vil det annerledes. 25.–27. juni står Beate Harila og Maritha Bekken i front for å fargelegge byen ved Varangerfjordens bredder.

Og kanskje tenker du at Pride ikke angår deg, men vi kan alle bidra til å skape rom for mangfold og samhold.

– Man må ikke være skeiv for å delta. Jeg har selv gått i Pride for å støtte andre. Jeg har savnet regnbuen i Vadsø, sa Beate Harila i Vadsø til iFinnmark i april.

Andre steder i Norge har regnbueflagg blitt stjålet fra flaggstenger og vandalisert.

Fra kontorbygget i Kirkenes hvor jeg skriver dette, kan jeg se regnbueflagget bevege seg i vinden, rett over gata for det russiske flagget utenfor den russiske ambassaden.

Det er vel kanskje et symbol på at vi har kommet langt her i landet, men vi er ikke i mål. Vi kan enda være mer raus og bedre allierte når det kommer til kjønns- og seksualitetsmangfold. Happy Pride!